Foto: Reinis Oliņš
Otrdien, 9. augustā, preses konferencē tika nosaukti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 (LAGB 2022) nominanti un iesniegto darbu vienojošā tēma. Kopā tika izvirzīti 16 nominanti, kurus nākamajā kārtā izvērtēs starptautiska žūrija. Galveno balvu ieguvēji tiks nosaukti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 (LAGB 2022) svinīgajā ceremonijā 7. oktobrī.

Kā stāsta LAGB 2022 žūrijas priekšsēdētāja, arhitekte Andra Šmite, izvēlēties nominantus starp 49 šogad pieteiktajiem darbiem nebija viegli – tie bija dažādi, daudzpusīgi un profesionāli izstrādāti pieteikumi. "Visi šogad iesniegtie darbi raksturojami kā ļoti kvalitatīvi un labi. Ja būtu tāda iespēja, mēs labprāt apbalvotu pat vairākus no iesniegtajiem pieteikumiem.

Kopumā žūrija pavadīja piecas dienas, apskatot pieteiktos darbus, jo arī objektu atrašanās vietas ir ļoti dažādas – no Bernātiem līdz Robežniekiem. Mums bija garas diskusijas, taču neatceros, kad vēl ir bijis pasākums, kura ietvaros esmu tik intensīvi vairākas dienas pēc kārtas runājusi par arhitektūru un tās vērtībām. Tāpēc varu teikt to, ka visi žūrijas pārstāvji ir savas jomas speciālisti, spēcīgas personības ar skaidru redzējumu par vērtībām, kas mums ir svarīgas," par žūrijas darbu stāsta Andra Šmite.

Vadoties pēc žūrijas vērtējuma, nominantu sarakstā iekļuvuši sekojoši darbi:

• Atbalsta centrs "Pērle". Autori: ĒTER, sadarbības partneris Rīgers;

• Āgenskalna tirgus transformācija. Autori: Arhitektes Lienes Griezītes studija; Kārlis Vilkaušs, Jānis Pelsis, Roberts Koļcovs; Kalnciema iela;

• Ārstu māja Mežaparkā un grāmata "Ārstu māja Mežaparkā". Autori: Zaigas Gailes birojs;

• Brūzis Manufaktūra. Autori: Sampling;

• Daugavpils cietokšņa inženierarsenāla restaurācija. Autori: REM PRO, sadarbības partneris Konvents. Daugavpils cietokšņa pulvera noliktavas restaurācija un infrastruktūras labiekārtošana. Autori: REM PRO;

• Divu vēsturisku dzīvojamo ēku pārbūve Rīgā. Autori: Arhitektes Lienes Griezītes studija;

• Dzīvojamās ēkas pārbūve Jūrmalā. Autori: Zaigas Gailes birojs;

• Grāmata "Džons Hejduks: Projekts Rīga". Autori: nodibinājums ARHITEKSTI;

• Ekspozīcija "Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām". Autori: Didzis Jaunzems Arhitektūra;

• Ēku atjaunošana, pārbūve un fasāžu restaurācija Kuldīgā (Adatu fabrika). Autori: Zaigas Gailes birojs;

• Hoijeres kundzes viesnīcas restaurācija un pielāgošana Liepājas Interjera muzeja vajadzībām. Autori: PS Pils projekts;

• Izstāde Dizaina muzejā Londonā "Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR". Autori: ĒTER;

• Lielvārds telpa. Autori: GAISS arhitekti;

• Ziedlejas – pirts un labsajūtas komplekss. Autori: Open arhitektūra un dizains un Ģirts Runis (Landshape);

• Ziemeļi - Kurzemes piejūras sēta. Autori: Open arhitektūra un dizains;

• Zinātnes un inovāciju centrs Vizium. Autori: Ambrasas Architectu Biuras, autoruzraudzības grupas vadītājs – Arhitekta J. Pogas birojs.

Darbu izvērtēšanas procesā žūrija lēma, ka divos gadījumos atsevišķi pieteikti darbi apvienojami vienā nominācijā, līdz ar to tas redzams arī nominantu sarakstā.

Papildus darbu izvērtēšanai, žūrijas komisija strādāja arī pie šī gada darbu vienojošās tēmas. Kā stāsta LAGB 2022 žūrijas pārstāvis, arhitekts, arhitektu biroja "NRJA" vadītājs Uldis Lukševics, par to žūrijā bija diskusijas, taču tika nolemts, ka šogad tēma ir "Arhitektūra, kas ietekmē garu".

"Mēs mēģinājām atrast to papildus pienesumu, kas būvi atšķir no arhitektūras. Lai tas mums paliek atmiņā, liek domāt un justies labi. Tāpēc es varu tikai novēlēt, lai arhitektūra, kas atbilst šī gada tēmai, ir tikai vairāk un vairāk," uzsver Uldis Lukševics.

Pirmajā kārtā darbus vērtēja atlases žūrija: arhitekte un žūrijas priekšsēdētāja Andra Šmite, arhitekts, arhitektu biroja "Mailitis Architects" vadītājs Austris Mailītis, arhitekts, biroja "Didrihsons Arhitekti" vadītājs un Kultūras ministrijas Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs Gatis Didrihsons, arhitekts, arhitektu biroja "NRJA" vadītājs Uldis Lukševics, arhitekte, autore, kuratore, Jaunā Eiropas Bauhaus Latvijas kontaktpunkta vadītāja Ieva Zībārte, būvinženieris, būvuzņēmuma "Skonto Construction" projektu vadītājs Jānis Kreicburgs un muzeja "Žaņa Lipkes memoriāls" direktore, sabiedriskā aktīviste Lolita Tomsone, Savukārt nākamajā posmā nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems starptautiskā žūrija.

LAGB 2022 ietvaros līdz pat svinīgajai balvas pasniegšanas ceremonijai, kas norisināsies 7. oktobrī, notiks vairāki pasākumi. Tuvākais no tiem gaidāms 20. augustā, kad Latvijas Arhitektu savienības namā Torņa ielā 11 tiks atklāta izstāde, kurā būs iespējams redzēt iepriekšējo gadu nominantus un uzvarētājus.

Savukārt 3. septembrī Balto nakšu ietvaros tiks atklāta izstāde, kurā būs redzami visi šī gada nominanti. Svinīgās balvas pasniegšanas ceremonijas nedēļā, no 3. līdz 9. oktobrim norisināsies ikgadējā Arhitektūras nedēļā, kuras ietvaros būs iespējams apmeklēt dažādus pasākumus. Plašāka informācija par Arhitektu nedēļu un pārējām plānotajām aktivitātēm vēl sekos.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, kas atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu. Turklāt pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!