Foto: LETA

Inčukalnā pazemes gāzes krātuvē esošā AS "Latvijas gāze" piederošā dabasgāze ir rezervēta mājsaimniecību vajadzībām un uzņēmums to nevarēs pārdot augsta tirgus pieprasījuma gadījumā, otrdien, 9. augustā, preses konferenc;e pēc valdības sēdes informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka Ekonomikas ministrijas (EM) un AS "Conexus Baltic Grid" eksperti apliecinājuši, ka dabasgāzes gaidāmajā apkures sezonā pietiks, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē esošā dabasgāze nosedz Latvijas vajadzības apkures sezonā.

Vienlaikus premjers uzsvēra, ka valdība otrdien spēra papildus preventīvu soli, rezervējot "Latvijas gāzei" piederošo dabasgāzi Inčukalna krātuvē, kas tiks paredzēta mājsaimniecību vajadzībām nākamajā apkures sezonā.

""Latvijas gāzei" piederošo gāzi Inčukalnā rezervējām tikai un vienīgi mājsaimniecībām, lai gāze nevarētu tikt pārdota augsta tirgus pieprasījuma gadījumā," skaidroja Kariņš.

Savukārt ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) piebilda, ka mājsaimniecībām rezervētais gāzes apjoms ir 1,15 teravatstundas un "Latvijas gāzei" piederošā dabasgāze ir rezervēta saistīto lietotāju vajadzībām.

Ministru kabinets otrdien pieņēma EM izstrādātos noteikumus "Enerģijas lietotāju apgāde agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā", kas nosaka enerģijas patēriņa ierobežojumus un prioritātes atsevišķām enerģijas lietotāju grupām, ja ir izsludināta enerģētiskā krīze.

Tāpat noteikumi nosaka kārtību, kādā lietotājiem piegādā dabasgāzi un pārtrauc tās piegādi, tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā, kārtību, kādā veicami norēķini par saņemtajiem pakalpojumiem un lietotāju apgādi dabasgāzes piegādes traucējumu gadījumā.

No noteikumiem izriet, ka publiskais tirgotājs Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uztur krājumus, kas paredzēti saistīto lietotāju apgādei no šā gada 10. augusta līdz šā gada 30. septembrim – 1150 gigavatstundas.

Minētos dabasgāzes krājumus Inčukalna pazemes gāzes krātuvē publiskais tirgotājs piegādā saistītiem lietotājiem, paredz noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!