Kopts zāliens un celiņi, tīra mājas fasāde un sakārtotas dobes ir aprūpētas sētas un dārza vizītkarte, kas atspoguļo saimnieka vai saimnieces uzcītību un arī gaumi. Dārzs ir vieta, kur atpūsties, uzlādēties jaunai dienai un arī priecēt acis, taču aiz košumkrūmiem un iekoptās ainavas ierasti slēpjas arī smags darbs. Estētiskais baudījums ir tikai viena medaļas puse, un tie, kuri ikdienā rūpējas par to, lai sēta būtu apčubināta, noteikti zina, ka tas prasa gana daudz laika, enerģijas un arī resursu. Kādiem rīkiem jābūt arsenālā, lai efektīvi sakoptu vidi sev apkārt? Ar padomiem, ieteikumiem un savu pieredzi dalās parka dārzniece Ilze Daugina.
Teritorijas uzkopšana, zāliena pļaušana, apdobju uzturēšana kārtībā un ravēšana būtu
pieskaitāmi pie regulārajiem ikdienas darbiem. Laistīšana – būtiska atkarībā no tā, kāds dārza
laistīšanas veids izvēlēts. Tam seko zāliena un augu mēslošana, augu formēšana, sanitārā
cirpšana. Jāseko līdzi dažādu kaitēkļu iespējamai izplatībai dārzā, kā arī augu slimībām. Ziemā ne tikai sniega tīrīšana no celiņiem, bet arī pārāk biezas sniega kārtas gadījumā augu (tas skar
vairāk tieši mūžzaļos augus) un dzīvžogu tīrīšana. Arī visu konstrukciju, virsmu, mēbeļu kopšana un atjaunošana atkarībā no izvēlētā materiāla.
Ilze Daugina, parka dārzniece
Lāpstas, grābekļi, kapļi, dažādas šķēres, ķerra, sniega lāpsta, spainis – šie ir darbarīki, kas tradicionāli atrodami privātmāju īpašnieku saimniecības piederumu šķūnītī. Tiesa, ikdienā neiztikt arī bez dažādiem instrumentiem un ierīcēm, kas izgudrotas, lai darbi ritētu raitāk, nebūtu jāiegulda tik daudz enerģijas, bet rezultāts būtu noslīpēts līdz pilnībai.
Tāda viena universāla instrumenta nav. Tas, kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties instrumentu, – cik funkciju tas spēj veikt, vai tam var mainīt pozīcijas un uzgaļus un pievienot pagarinājumus. Ja pļaujmašīna, tad ar savācējgrozu un mulčētāju. Trimmeris – ne tikai zālei, bet ar maināmu asmeni rupjākai pļaušanai, grozāmu galvu, lai var appļaut zāliena malas. Lapu pūtējs var ne tikai pūst, bet arī sasūkt. Krūmu šķēres – ar grozāmu roktura pozīciju, ar pagarinātāju kātam augstākai cirpšanai vai maināmu asmeni.
Ilze Daugina, parka dārzniece
"Man, sievietei, būtisks ir arī instrumenta svars, kas akumulatora instrumentiem ir daudz mazāks nekā benzīna instrumentiem. Nav jāķēpājas ar benzīnu, nav jāvelk sev līdz pa teritoriju vadi un pagarinātāji. Piemēram, akumulatora zaru šķēres ir lielisks instruments, kas nerada slodzi rokām, ja jāgriež daudz zaru. "Kärcher" produktus es lietoju jau otro sezonu. Man ir "Home & Garden" sērijas dzīvžoga šķēres ar 180º rotējošu rokturi (HE 18-50), krūmu šķēres augstajiem dzīvžogiem ar asmens savērsuma leņķi līdz 115º (PHG 18-45) un trimmeris (LTR 18-30). Visiem der viena un tā pati baterija," būtiskas nianses un savus iecienītākos instrumentus uzskaita dārzniece.
Uzskati par to, kādam jāizskatās koptam zālienam, ļoti atšķiras – kamēr daļa cilvēku ik pārdienas steidz nopļaut mauriņu, lai uzturētu to perfektā garumā, netrūkst arī tādu, kas zālienu aprūpē tad, kad parādās brīvs laiks, un lieki neiespringst par lekniem zāles stiebriem. Grozies, kā gribi, bez zāles pļāvēja neiztikt, un daudzi šīs ierīces izvēlei pievērš īpašu vērību. Kas raksturo labu zāles pļāvēju? Pirmkārt, tam jāpilda sava pamatfunkcija – vienmērīgi un glīti jānopļauj zāle. Mūsdienās tirgū pieejami daudzi un dažādi pļāvēji, kuru ražošanā arī īpaši piedomāts pie tā, lai lietotājam zāles pļaušanas process būtu pēc iespējas baudāmāks un patīkamāks. "Kärcher" piedāvājumā esošie akumulatora zāles pļāvēji ir ērti lietojami, viegli, nodrošina tīru griezumu un spēj nopļaut pat vissarežģītākās vietas.
Vietās, kur ir grūti piekļūt ar parasto zāles pļāvēju, lieti noderēs trimmeris. Ar to ērti var appļaut žoga un zāliena malas, kā arī apkopt celiņu segumu, uz kura saaugusi zāle. "Kärcher" akumulatora zāles trimmeri ergonomiski ir veidoti tā, lai tie būtu ērti lietojami un varētu piekļūt šaurām vietām un stūriem.
Mans pirmais "Kärcher" produkts bija trimmeris, kas patiesībā tika iegādāts mammai. Pati ideja bija par ērtu, maksimāli vieglu instrumentu, ar ko atvieglot darba slodzi, lai nav jālokās un jārāpo, lai ar to var izpļaut starpvagas ap krūmmelleņu krūmiem, nelielus zāliena laukumus starp dobēm, maliņas utt. Tam ir teleskopiskais rokturis, to var pielāgot cilvēka augumam. Tam var nolocīt galvu tādā leņķī, lai var nopļaut zem soliņiem vai citiem šķēršļiem, kā arī nopļaut zāliena maliņas gar celiņiem
Ilze Daugina, parka dārzniece
Augstspiediena tīrītājs ir izcils palīgs, kura plašās pielietošanas iespējas daudzi, iespējams, nemaz neapjauš. Ar to iespējams mazgāt ēku sienas, jumtus, bruģi, žogu, terasi, kāpnes, saules paneļus, dārza instrumentus, dārza mēbeles, caurules un daudzas citas virsmas. Izmantojot piemērotus aksesuārus, ar augstspiediena tīrītāju var nomazgāt dažāda veida transportlīdzekļus – automašīnas, velosipēdus, motociklus. Ūdens spiediens ļauj atbrīvoties no netīrumiem, kas ir dziļi ieēdušies, un praktiski pētījumi liecina – ar spiediena tīrītāju var sasniegt vislabākos rezultātus. Atrodi sev piemērotāko ierīci un aksesuārus "Kärcher" plašajā piedāvājumā. Vairāk par augstspiediena tīrītājiem iespējams uzzināt šajā rakstā.
Ja piemājas teritoriju ieskauj lieli koki, iespējams, ir vērts padomāt par lapu pūtēja iegādāšanos. Lai gan lapu grābšanā daudzi par labāko palīgu joprojām uzskata grābekli, lapu pūtējs šo procesu var padarīt daudz vienkāršāku un ātrāku. Ar ierīci ērti var izpūst lapas, kas sakrājušās puķu dobēs, kā arī no gružiem attīrīt terasi un citas virsmas, uz kurām tie sakrājušies.
Ja sētu ieskauj dzīvžogs, saimniecībā neatsverams palīgs ir dzīvžoga šķēres, kas dabisko nožogojumu ļauj uzturēt ideālā kārtībā un palīdz realizēt saimnieka ieceres. Savukārt krūmu šķēres lieliski noder krūmu apgriešanai pēc ziedēšanas, kā arī formās veidoto augu apcirpšanai.
Krūmu šķēres ir mans favorīts. Izmantoju tās dzīvžogu cirpšanai un kokaugu formēšanai. Ir cirptas tūjas, īves, kadiķi, egles, bukši, spirejas, veigelas, lazdas, fizokarpi utt. Ērtākais, kas šim instrumentam ir, – es varu grozīt roktura novietojumu gan uz vienu, gan otru pusi, fiksējot divās pozīcijās (rotē sāniski), kad tiek cirpta auga sānu plakne. Tas ļoti atvieglo cirpšanu, jo nav jālauž rokas, tās paliek tādā pašā pozīcijā, kā cērpot taisni. Garajām šķērēm arī ir nolokāms asmens pozīcijās uz priekšu, un tas ļauj cirpt dzīvžoga augšu, stāvot uz zemes. Tam ir divi savienojumi, kas ļauj strādāt ar divu metru un četru metru garumu.
Ilze Daugina, parka dārzniece
Stumjamā slaucīšanas iekārta ļoti efektīvi spēj savākt gan smiltis, gružus un netīrumus, gan arī skujas un nelielas lapas. Būtisks aspekts – netīrumi uzkrājas konteinerā, kuru pēc tam iespējams izbērt. "Kärcher" stumjamās slaucīšanas iekārtas ir ergonomiski veidotas, lai būtu ērti lietojamas. Iekārta darbojas mehāniski.
Iepriekš jau tika minēts, ka akumulatora instrumenti ir vieglāki. Tiem ir arī daudzi citi plusi, piemēram, "Kärcher" gadījumā – akumulators ir savstarpēji maināms dažādiem produktiem.
Pašlaik man ir viena lielā (18V/50Ah) baterija trimmerim. Otra lielā – abām šķērēm. Objektos izmantoju vienu bateriju, un nav vēl gadījies, ka tā izbeigtos darba procesā. Tas, protams, atkarīgs no darba apjoma, ko paredzēts veikt, un tempa, kādā strādā. Ir ļoti ērti arī sekot līdz baterijas enerģijas atlikumam – ekrāniņā rādās atlikušie procenti, bet darba laikā tas rāda atlikušās darba minūtes. Tas palīdz darba procesā, jo ir saprotams, cik vēl varēsi izdarīt. Mans lielākais paveiktais darba apjoms ar vienu lielo bateriju ir ap 50 puslodes formā cirptas Japānas spirejas vidēji ap metru diametrā.
Ilze Daugina, parka dārzniece