Foto: Pexels
Tikai 7% Latvijas uzņēmumu personāla lietvedības procesi ir pilnībā digitalizēti, secināts IT kompānijas "Visma" veiktajā uzņēmumu aptaujā.

Tajā arī secināts, ka 53% aptaujāto organizāciju darba līgumus piedāvā parakstīt klasiskajā variantā kā papīra dokumentu ar pašrocīgu parakstu. Turklāt šai jautājumā parādās būtiska atšķirība starp privāto un publisko sektoru: 81% kā vienīgo darba līguma parakstīšanas veidu piedāvā papīra dokumentu ar personu parakstiem, kamēr publiskajā sektorā tādi ir 18%. Atbilstoši atšķiras arī izpratne un informētība par normatīvo aktu prasībām – 22% privātā sektora respondentu uzskata, ka papīra dokuments ar pašrocīgu parakstu ir vienīgais normatīvajos aktos pieļautais darba līguma veids. Savukārt darba līguma papīra formātu kā vienīgo likumā atļauto norādīja tikai viens respondents no publiskā sektora.

Vairums jeb 89% respondentu no privātā sektora organizācijām gatavo rīkojumus arī par algas vai amata maiņu, turklāt gandrīz puse jeb 49% to dara papīra formātā. Tikai 5% respondentu uzskata, ka ir pieļaujams pieteikums elektroniskā sistēmā. Patiesībā rīkojums par amata un atalgojuma maiņu ir jāsagatavo tikai valsts civildienesta ierēdņu un citu amatpersonu gadījumā, kuriem ārējos normatīvajos aktos nav paredzēts darba līgums darba tiesisko attiecību nodibināšanai, bet tie tiek amatā ar rīkojumu. Citos gadījumos rīkojums nav nepieciešams, pietiek ar abpusēji noslēgtu vienošanos, un tā var būt arī elektroniski noslēgta.

Līdzīga aina atklājas arī jautājumos par pabalstu un kompensāciju rīkojumiem un iesniegumiem, rīkojumiem par piemaksām par aizvietošanu vai papildu darbu, atvaļinājumu pieteikšanas un piešķiršanas kārtību un citiem. Tikai 11% privātā sektora organizāciju negatavo rīkojumus par pabalstiem un kompensācijām, turklāt 32% privātā sektora un 19% publiskā sektora organizāciju joprojām izmanto iesniegumus papīra dokumentu veidā.

Uzņēmumu aptauja parāda, ka aptuveni puse aptaujāto organizāciju vidēji pusi sava darba laika patērē personāla lietvedībai: 51% aptaujāto personālvadības darbinieku norādījuši, ka personāla dokumentu lietvedībai tērē 40-80% sava darba laika. Vairāk nekā puse jeb 60% no šiem respondentiem strādā valsts un pašvaldības kapitālsabiedrības, publiskās iestādēs. 26% atzīmējuši, ka šiem darbiem velta līdz pat 40% sava darba laika.

Aptaujā piedalījās gandrīz 200 Latvijas privāto uzņēmumu, kapitālsabiedrību un publiskā sektora personālvadības profesionāļi, kuri atbildēja uz jautājumiem par pašlaik izmantotajām dokumentu un to parakstīšanas formām un veidiem, esošo automatizācijas līmeni un patērēto laiku.

No visiem uzņēmumiem, kas piedalījās aptaujā, 37,4% bija tādi, kur darbinieku skaits pārsniedz 250 strādājošos, 36,8% aptaujāto uzņēmumu darbinieku skaits bija 25 līdz 250 strādājošie, bet 25,8% nodarbina līdz 50 darbiniekiem.

Lielākā daļa aptaujāto personālvadības profesionāļu pārstāv privātā biznesa uzņēmumus (56,2%), pārējie ir publiskā sektora organizāciju pārstāvji (20,4%) un valsts vai pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības (23,4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!