Foto: Shutterstock

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vismaz 113 Ukrainas ārstiem un zobārstiem ir izsniegusi atļaujas praktizēt Latvijā, portāls "Delfi" uzzināja biedrībā.

Kopumā interesi par pagaidu atļauju saņemšanu izrādījuši 180 ukraiņi.

Latvija joprojām ir vienīgā valsts Eiropā, kas paātrinātā kārtā dod iespēju ukraiņu ārstiem turpināt darbu savā profesijā.

"Neraugoties uz sarežģīto situāciju un lielo darba apjomu, LĀB darbinieki ir spējuši paveikt to, ko nedara neviena no lielajām un bagātajām Eiropas valstīm. Mēs esam palīdzējuši ukraiņu kolēģiem atgriezties savā profesijā un turpināt palīdzēt cilvēkiem, jo tāda ir ikviena ārsta sūtība un būtība, lai kurā vietā viņš neatrastos. Mēs ļoti ceram, ka darbs viņiem palīdzēs kaut nedaudz mazināt sāpes par notiekošo dzimtenē un dos ticību labākai nākotnei," uzsvērusi LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

LĀB Ukrainas ārstiem nodrošina bezmaksas atbalstu nepieciešamo dokumentu sagatavošanā un iesniegšanā, kā arī sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu piedāvā iespēju apgūt latviešu valodu, kas nepieciešama darbam veselības aprūpes jomā.

Plānots, ka drīzumā atļaujas praktizēt saņems vēl 35 personas, kas ir iesniegušas dokumentus, bet lēmums vēl nav pieņemts.

Tāpat septiņām personām ir piemērota pārbaudījuma nokārtošana pirms izsniegt atļauju.

Ukraiņu ārsti un zobārsti, kas saņēmuši praktizēšanas atļaujas jau strādā gan Rīgas, gan reģionu lielākajās slimnīcās un medicīnas iestādēs, gan privātajā sektorā.

Medicīnas iestādes, kas nodarbina jebkuru ārstu, tai skaitā ukraiņu, informē par to Veselības inspekciju.

LĀB dibināta 1988. gadā un tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!