Iedomājieties pasauli, kurā visi pārstātu iet dušā. Pretīgi, vai ne? Bet pagaidiet – ko tad, ja tas nāktu par labu mūsu veselībai?

Ticiet vai ne, bet iespējams, ka mēs varbūt esam pat pārāk tīri. Protams, mums joprojām vajadzētu mazgāt rokas, lai apturētu infekcijas izplatīšanos, it īpaši pandēmijas laikā. Bet mūsu koncentrēšanās uz gandrīz sterilu tīrību var apdraudēt mūsu imūnsistēmu.

Kāpēc un kā mēs esam tik ļoti pārmērīgi sākuši mazgāties? Tāpat kā daudzas lietas, arī ziepju uzlēciens slavas zenītā sakrita ar kapitālisma dzimšanu. Gandrīz pirms diviem gadsimtiem gudri mārketinga cilvēki pārliecināja sabiedrību, ka mums visiem ir jācīnās pret mikrobiem. Kopš tā laika reklāmas kampaņas ir kļuvušas tikai sarežģītākas, pārliecinot mūs iegādāties daudz un dažādus ādas kopšanas līdzekļus, solot tīrību, veselību un skaistumu.

Bet mūsdienās pētnieki un mediķi sāk saprast mūsu ādas dabiskā mikrobioma – visu to baktēriju, kas dzīvo uz mūsu ķermeņa, – nozīmi. Zinātne jau zina, ka daudzveidīgam mikrobiomam ir būtiska nozīme mūsu kuņģa un zarnu trakta veselībā, taču tikpat svarīgs tas ir arī ādai.

Kas par daudz, tas par skādi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!