Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijā būtu jāpārskata jau izdotās uzturēšanās atļaujas un vīzas, un tiem, kuri atbalsta Krievijas agresiju, tās būtu jāanulē, savā uzrunā politiski represēto personu salidojumā Ikšķilē sestdien minēja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents sacīja, ka arī tiem Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri turpmāk pieņems Krievijas pilsonību, uzturēšanās atļaujas vairs nedrīkst izsniegt. "Viņiem mūsu valsts būs jāatstāj," pauda prezidents.

"Iepriekšējo valdību tirgošanās ar uzturēšanās atļaujām, to nepamatotais devīgums, Krievijas pilsoņiem piešķirot uzturēšanās atļaujas, aiz kā tikai slēpās dažu politbiznesmeņu savtīgās intereses, ir radījis drošības riskus un veicinājis divvalodību. Ir laiks revidēt šīs neveiksmīgās un bīstamās politikas sekas," atzinis Levits.

Tāpat prezidents sacīja, ka Krievija, lai kādās valstiskajās formācijās arī tā nepastāvētu, vienmēr ir bijusi impēriska un savus kaimiņus apdraudoša: "Nevainīgu cilvēku nogalināšana, spīdzināšana, pazemošana, deportācijas, cilvēka cieņas atņemšana – tas viss, kas šodien notiek Ukrainā, ir noticis arī šeit pie mums, Latvijā," uzrunā Ikšķilē sacījusi valsts pirmā amatpersona.

Levits arī atgādināja, ka Latvija tūristu vīzas jau neizsniedz kopš kara pirmās dienas – 24. februāra. Taču citas valstis turpina izsniegt. "Latvijā krievu tūristi iebrauc ne tikai ar Latvijas, bet arī citu Šengenas valstu, piemēram, Somijas vai Itālijas izsniegtajām tūristu vīzām. Tādēļ uzskatu, ka Latvijai kopā ar Somiju, Igauniju, Čehiju un citām līdzīgi domājošām valstīm ir jāizvirza prasība turpmāk jau Eiropas līmenī pārtraukt tūristu vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem. Tās būtu papildu sankcijas pret Krieviju," pauda prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!