Foto: Shutterstock
Tomātu laiks ir sācies, un tomāti nāk gatavi kaudzēm vien – spēj tik likt lietā! Gurķu un tomātu salāti nenoiet no kulinārās skatuves, bet tos arī varētu ēst un ēst – neapnīk! Bet vēl jau ir simtiem veidu, kā tomātus gatavot tūlītējai apēšanai. Patiesību sakot, vai kaut jel viens kārtīgs ēdiens šajās dienās tiek gatavots bez tomāta līdzdalības? Tomāts ir karalis!

Jāteic gan, ka tomāts sev nekad nepieprasa visu godu – tomāts ir izcils komandas spēlētājs, gan atbalstot dažādas garšas un struktūras, harmoniski iekļaujoties, gan izceļot savu tomātīgumu visos veidos un kļūstot par komandas kapteini un galveno vārtu guvēju; gan spējot ienirt ēdiena dziļumos un pat pilnīgi izšķīst tajā, gan krāšņi parādoties un izrādoties dažādās krāsās un skaistos garnējumos.

Foto: Shutterstock

Lai nu kur, sacepumos tomāts ir vienkārši neaizstājams. Piemēram omulīgajos kartupeļu, gaļas, kabaču vai makaronu sacepumos tomāts kopā ar krējumu un sieru vienojas kopīgā dziesmā, radot to aromātisko, sātīgo, sarkano, kā lava karsto mērci, kas iekļauj un apkļauj visu, no atsevišķi cepampannā ieliktajiem produktiem galu galā radot kaut ko ugunīgi karstu, neprātīgi garšīgu, sātīgu un mierininošu.

Foto: Shutterstock

Protams, tomāts dievina arī brīžus, kad karalim dod to, kas karalim pienākas – tātad, visu cieņu, labākās vietas un pilnīgu apbrīnu. Un šis karalis nudien nav kails – tomātam ir, ko parādīt! Sacepumam cepšanās pašās beigās uzliekot virsū sarkanās tomāta ripas, tas kļūst par kvēlojošu kulinārijas meistardarbu. Un kur tad vēl dažnedažādie ratatuji un tamlīdzīgie kārtojami, kur dārzeņu ripiņas sakārtotas gardās un krāsainās virtenēs, un tomāts, protams, ir krāšņākais starp visiem!

Foto: Shutterstock


Bet tomāts spēj būt arī karaliski vienkāršs, taču ikviena maltīte, kur tas piedalās, var kļūt karaliska. Pat tādi vienkārši un ekonomiski ēdieni kā dārzeņu sacepumi, kuros dominē pārsvarā kabači un lētā gala cīsiņi. Kad šim salikumam pievienojas tomāts un pāri tiek pārrīvēts siers, rodas vienkārši izcili gards ēdiens. Un ir dienas, kad nevajag neko vairāk kā ugunīgi karstu un gardu sacepumu, lai justos labāk. Lai "Tasty" sacepumu receptes tevi iedvesmo garšīgām vakariņām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!