Foto: TASS/Scanpix/LETA

Kopš 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, Eiropas Savienība ieviesusi sešas sankciju paketes, kas vērstas pret Krievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Ierobežojumu apjoms ir iepriekš nepieredzēts, un to īstenošana rada daudz jautājumu Latvijas valsts pārvaldes iestādēm, uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Interesants ir arī iesaldēto Krievijas aktīvu liktenis – sākot no naudas līdzekļiem un akcijām līdz sanatorijām un jahtām. Portāls "Delfi" apkopojis atbildes uz populārākajiem jautājumiem, vēršoties pie Eiropas Komisijas un Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Ieviesto sankciju apjoms ir vēl nepieredzēts, tik daudz ierobežojumu un aizliegumu netika vērsts ne pret Irānu, ne Ziemeļkoreju. Turklāt valstis, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, arī izjūt šo sankciju slogu, jo tas ietekmē gan biznesa attiecības, gan loģistikas tīklu. Lai gan Latvija jau Covid-19 pandēmijas priekšvakarā piedzīvoja varenu satricinājumu, kad lēma, vai Latvija nonāks Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" ziņojuma "pelēkajā sarakstā". Tolaik tas ļāva uzlabot sadarbību starp dažādām iestādēm un sabiedrības informēšanas kārtību.

Līdz ar kara sākumu Latvijas valsts iestādes pārpludināja iedzīvotāju un Latvijā reģistrēto uzņēmumu pārstāvju jautājumu lavīna par sankciju piemērošanu. Fotogrāfi nevarēja saprast, kā gan iespējams novērst savu uzņemto attēlu publicēšanu aizliegtajos Krievijas medijos, bet Krievijas gāzes patērētāji nezināja, vai netiks uztverti kā karadarbības sponsori. Turpretī tie, kas bija izslimojuši Covid-19, prātoja, vai drīkst rehabilitācijas kursam izvēlēties sanatoriju "Belorusija" Jūrmalā.

Daļa uzņēmumu aši samazināja sankcijām pakļauto akcionāru procentu daļas, lai tās nepārsniegtu 50%. Citi steidza izpildīt jau noslēgto līgumu saistības, daudzi uzsāka darbu pie jaunu ražošanas ķēžu izveides. Notāri centās lieki nepīties ar klientiem no Krievijas, bet Krievijas iedzīvotāji, tieši otrādi, centās visu nokārtot pēc iespējas ātrāk.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!