“Mums Latvijā ir bezmaksas grūtnieču aprūpe, taču, līdzko bērns ir piedzimis, nevienu vairs neinteresē, kas notiek ar tevi un tavu veselību,” par savu dzemdību pieredzi saka Līna (vārds mainīts). Lai arī dzemdības notika bez lieliem sarežģījumiem, atkopšanās no tām izmaksāja aptuveni 4000 eiro. Sievietei bija anālā sfinktera bojājumi, kas, laikus neārstēti, nozīmē papildu sarežģījumus, tostarp fekāliju nesaturēšanu. Līdzīgus bojājumus dzemdībās gūst aptuveni katra 20. sieviete, bet ne visas spēj izcīnīt ārstēšanās izdevumu kompensēšanu no valsts puses. Līnai tas izdevās.

Sašūta 30 minūtēs

Līnas bērniņš piedzima 2020. gadā Ogres slimnīcā. Grūtniecība bija perfekta, tāpēc Līna neuzskatīja par nepieciešamu noslēgt līgumu ar pašas izvēlētu vecmāti. Uz sagatavošanās kursiem Līna bija gājusi, un, tā kā šīs bija viņas pirmās dzemdības, sieviete paļāvās, ka viss notiks normāli – tā, kā tam jānotiek. Galu galā, informācijas par to, kas varētu noiet greizi, viņai nebija. Līna uzticējās slimnīcai un bija pārliecināta, ka tur par viņu un mazuli parūpēsies visatbilstošākajā veidā.

Līnas dzemdības nesākās līdz 41. grūtniecības nedēļai, tāpēc tika stimulētas. Spiešana nepadevās, tāpēc sievietei, lai izdotos bērnu izspiest, gūlās uz vēdera un veica epiziotomiju (starpenes iegriezumu). Līna iepriekš bija dzirdējusi, ka, ja tiek veikta epiziotomija, starpenes plīsumi nav pārāk smagi, bet viņas gadījumā viss izvērtās citādi.

Līna dzemdībās bija piedzīvojusi smagus plīsumus, un ginekoloģe, kas tobrīd bija arī Ogres slimnīcas dzemdību nodaļas vadītāja, pati plīsumus turpat dzemdību zālē 20-30 minūšu laikā sašuvusi – nevedot Līnu uz operāciju zāli un bez papildu apgaismojuma. Līna tikai vēlāk uzzinājusi, ka tik dziļus plīsumus jāšuj ķirurgam, kurš šādās traumās specializējies, turklāt tam jānotiek operāciju zālē ar pienācīgu aprīkojumu un apgaismojumu. Pēc šūšanas Līnu iecēla ratiņkrēslā un aizveda uz palātu. Sieviete tikai vēlāk uzzinājusi, ka pēc šādas šūšanas nekādā gadījumā nedrīkstēt sēdēt.

Izlietoto autiņbiksīšu vietā jāatved jaunas!

To, ka pēc dzemdībām ar ķermeņa lejasdaļu kaut kas nav kārtībā, Līna saprata aiznākamajā dienā, kad bija jau kaut ko iepriekš ēdusi, un bija pienācis laiks doties uz tualeti. Viņa jau kopš atgriešanās palātā nebija spējusi saturēt gāzes, taču tikusi nomierināta, ka tas esot normāli. Taču brīdī, kad Līna piecēlās no gultas, zarnas pēkšņi iztukšojušās bez mazākā brīdinājuma – sieviete nebija jutusi ne mazāko vajadzību doties uz tualeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!