Foto: Publicitātes foto
No 19. līdz 21. augustam Ventspils koncertzālē "Latvija" norisināsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūzikas festivāls "LNSO vasarnīca 2022". Festivāla rīkotāji kā katru gadu parūpējušies arī par īpašu programmu bērniem un jauniešiem.

20. augustā pulksten 16 pusaudži aicināti uz laikmetīgās dejas izrādi "Tīklā" (12+), kura stāsta par diviem jauniešiem, kas neatlaidīgi cenšas iegūt popularitāti sociālajos tīklos. Izrādi veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, komponists Rihards Zaļupe un māksliniece Līga Zepa.
Mazākie klausītāji sestdien aicināti uz meistarklasi kopā ar komponisti un dziesminieci Laumu Kazaku, savukārt svētdien, 21. augustā, pulksten 15 – uz muzikālo pasaku "Kaķpēdiņu skola" (5+) pēc Herberta Dorbes pasakas motīviem.

Liene Grava stāsta, ka "Tīklā" apskata to, cik caurspīdīgs reizēm mēdz būt mūsu sociālo tīklu saturs: "Izrāde stāsta par sociālo tīklu ietekmi uz jauniešu dzīvi. Galvenie varoņi mēģina saprast, kā tajos iegūt popularitāti. Pašiem viņiem tas īsti neizdodas, un viņi satiek kādu izrādes tēlu, kas viņus ievada šajā aizraujošajā pasaulē. Taču "jaunais draugs" piedāvā viņiem dažādus izaicinājumus, kas nereti izrādās ļoti bīstami. Izrāde aplūko, cik enerģijas mēs patērējam un kam esam gatavi iet cauri, lai saņemtu pēc iespējas vairāk "patīk" savai bildei vai video. Dažkārt diemžēl pat riskējot ar dzīvību."

Izrādē paredzēta jauniešiem no 12 gadu vecuma, tajā piedalās klarnetists Guntis Kuzma, čelliste Dace Zālīte-Zilberte, sitaminstrumentālisti Rihards Zaļupe un Mikus Bāliņš, pianiste Līga Kārkliņa, kā arī dejotāji Alise Bokaldere, Ģirts Bisenieks un Artūrs Nīgalis.

Savukārt mazākajiem klausītājiem no piecu gadu vecuma režisors Edgars Niklasons radījis muzikālo pasaku "Kaķpēdiņu skola", par pamatu ņemot ventspilnieka Herberta Dorbes 1971. gadā sarakstīto stāstu "Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī". Pasakā satiksim Kaķuskolas direktoru Kaķanagu un skolas revidentu Ūsaini, tītaru Buldurjāni un āzi Spicbārdi, kā arī pēc nedarbiem alkstošus kaķēnus, kas sāk iepazīt Kaķuskolas gaiteņus. Nebēdnīgā piedzīvojumā mazākos festivāla "Vasarnīca" klausītājus vedīs aktieris Artūrs Putniņš un LNSO mūziķi Kaspars Majors, Arvīds Zvagulis, Oskars Bokanovs un Edgars Saksons.

Pilna festivāla programma atrodama šeit.

Festivāla "LNSO vasarnīca" vakara koncertu laikā koncertzālē notiks iesaistošās mūzikas studijas "Orff" bezmaksas nodarbības bērniem. Pasniedzēja Rebeka Busule parūpēsies par mazākajiem ģimenes locekļiem, ļaujot vecākiem mierīgi baudīt koncertu.

Muzikālā pasaka ar panākumiem pirmo reizi izskanējusi pērn, kad festivāls "LNSO vasarnīca" norisinājās Latgales vēstniecībā GORS.

"LNSO vasarnīca" ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls, kurā satiekas akadēmiskās un neakadēmiskās mūzikas stihijas. Festivāla galvenā iecere ir doties prom no galvaspilsētas tuvāk Latvijas reģionālo koncertzāļu klausītājiem. "Vasarnīca" iepriekš skatītājus priecējusi gan Cēsīs, gan Rēzeknē, bet astotajā norises gadā tā atgriežas Ventspilī, kur festivāls norisinājās arī 2020. gadā. "LNSO vasarnīca" ir festivāls ģimenei un draugiem, LNSO pastāvīgajiem klausītājiem un visiem, kas gatavi izbaudīt skaistu, tajā pašā laikā neparastu un izmeklētu muzikālo programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!