Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules sabiedrība nedrīkst aizmirst Afganistānas sieviešu un bērnu smago likteni, neraugoties uz citām starptautiskajām krīzēm, pirmdien pavēstīja ANO, apritot gadam kopš Afganistānā pie varas atgriezušies talibi.

Afganistānas iedzīvotāji dzīvo smagos apstākļos, un 95% nesaņem pietiekamu uzturu, paziņojumā norādīja ANO Iedzīvotāju fonda izpilddirektore Natālija Kanema.

"Pasaulei pieredzot vairākas krīzes, kas pārklājas, mēs nedrīkstam aizmirst Afganistānas sievietes un meitenes. Kad netiek ievērotas sieviešu un meiteņu pamattiesības, zaudējam mēs visi," uzsvēra Kanema, atgādinot, ka pastāvīgi mazinās sieviešu piekļuve izglītībai un veselības aprūpei.

"Gadu pēc tam, kad talibi pārņēma varu Afganistānā, valsts turpina ciest dziļās ekonomiskās un humānās krīzes sāpes," viņa brīdināja.

"Strauji pieaugušo pārtikas un degvielas cenu dēļ, situāciju smagāku padarot sausumam un Ukrainas karam, 95% iedzīvotāju - un gandrīz visām sieviešu vadītajām mājsaimniecībām - nav pietiekami daudz pārtikas," norādīja Kanema.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!