Foto: Privātais ahīvs
Lotes zeme Igaunijā jau astoto gadu ir arī latviešu vecāku un bērnu galamērķis. Lieta, kas jāpaspēj līdz rudenim un bērnudārza un skolu gaitu sākumam. Arī divi mazie latvieši – Agate un Kārlis šogad aizbrauca ciemos. Un plāns ir skaidrs – jābrauc vēl!

Kad apmeklēt

Lotes zeme ir vasaras pasākums. Šogad sezona ir līdz 28. augustam. Atlikušās trīs dienas līdz septembrim Lotes zeme tiks ieziemota, bet apmeklētāji varēs sagatavoties skolai. Lotes zemē var paviesoties arī Ziemassvētkos, bet šis pasākums tiek izsludināts atsevišķi.

Ja vien iespējams, tad vislabāk izvēlēties darbdienas (Lotes zeme strādā visas dienas no pulksten 10 līdz 18), jo tad ir mazāk apmeklētāju. Tiesa, Lotes tematiskais parks ir liels un arī brīvdienās var atrast klusu vietu, kur piesēst.

Foto: Privātais ahīvs
Attēlā pirmā no labās ir muša Ruta. Latviete, kura aprecējusi igauņu mušu Jāku. Ja redzi šo meiteni, droši dodies parunāties. Viņa prot vairāk par: "Sveiks! Kā tevi sauc?"

Nokļūšana


Lotes zeme no Rīgas ir sasniedzama nepilnās trīs stundās, tie, kas dzīvo Valmierā, Mazsalacā vai Rūjienā var līksmot, jo Lotes zeme ir gandrīz kaimiņos Visizdevīgāk ir braukt ar auto vai busiņu – piemēram, vairākas ģimenes noīrē busu un laiž piedzīvojumos.

Lotes zeme ir sasniedzama arī ar sabiedrisko transportu. Derēs visi autobusi, kas pārvietojas pa Tallinas šoseju.

Lai nokļūtu pašā Lotes zemē, ir lētāks un dārgāks variants. Lotes zeme no ieejas ir 800 metri. Var laiski pastaigāties, bet, ja nav žēl divu eiro, tad var aizbraukt ar vilcieniņu. Skaidra lieta, ka bērni balsos par vilcienu!

Pārvietošanās


Lotes zeme atrodas priežu mežā ar izeju pie jūras. Starp kokiem uzceltas visu Izgudrotāju ciema iemītnieku mājās. Tie, kas redzējuši animācijas filmu vai lasījuši grāmatu, varēs sajūsmā spiegt : "Re, Lotes māja!", "Tā ir Oskara darbnīca!", "Rau, dzirnavas!" Viss ir kā filmā un grāmatā. Mazākiem apmeklētājiem ir iespēja kāpt koka ratiņos – ķerrā un tikt stumtiem un vilktiem pa visu teritoriju.

Galvenais nodrošināties ar daudz dzeramā ūdens, īpaši karstajās dienās un peldlietām. Uz muguras tas viss nebūs jānes, jo Izgudrotāju ciemā ir ratiņi. Tie gan vecākiem būs jāvelk

Pie ieejas vārtiem sagaida Izgudrotāju ciema iemītnieki, kuri runā igauniski, bet, ņemot vērā latviešu aktīvo apmeklētību, ir iemācījušies arī nedaudz latviski: "Kā tev iet?", "Kā tevi sauc?"
Katrā mājā ir savas izklaides – te var nodarboties ar izgudrojumiem, cept filca pankūkas, kas nekad nepiedeg, mēģināt saražot elektrību vai kļūt par pirātiem.

Ja ir vēlme, tad var sekot programmai – šogad uzsvars ir uz zaķu kāzām. Tas ir centrālais notikums, kas kulminē īsi pirms parka slēgšanas, un kāzu gājiens beidzas vilciena stacijā, kur Izgudrotāja ciemata iemītnieki atvadās ar lustīgām dziesmām. Noteiktās stundās tiek izspēlētas ludziņas (ir arī latviskā versija) un rīkoti koncerti un rotaļas, piemēram spilvenu kaujas ar cūku Helmī.

Foto: Privātais ahīvs
Dienas izskaņā tirgus laukumā notiek koncerts. Dzied un dejo visi!

Izgudrotāju ciemā viss ir kā jau īstā ciemā – ir gan stadions, gan tirgus laukums, kafejnīcas un teātris. Un, protams "Artūra veikals", kur dabūt lielas un mazas lotes, sulas, puzles, krūzes un visu citu ar Lotes tematiku!

Runājot par ēšanu – Lotes zemē drīkst ienest kā ēdamos, tā dzeramos, bet drīkst arī atbalstīt igauņu ekonomiku un nopirkt, piemēram, pankūkas!

Foto: Privātais ahīvs
Mazie Lotes fani var Lotes mājas virtuvē uz nebēdu cept filca pankūkas. Tās nepiedeg un izdodas vienmēr!

Lotes zemē ir padomāts par visu. Katrā mājā ir vairākas labierīcības – ar maziem, lieliem podiem un poda riņķiem un pārtinamiem galdiem. Katrā mājā ir arī eleganta aptieciņa, kur var atrast gan plāksterus, gan antiseptiķi, gan citas ātrās palīdzības lietas. Starp kokiem netrūkst iekārtu šūpuļtīklu, kur var nosnaust arī pusdienlaiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!