Kad dienas līdz skolas sākumam skaitītas, tad vajag paspēt tās izbaudīt līdz pēdējai, jo pēdējie gabaliņi ir visgardākie. Izklaides parks “Avārijas brigāde” perfekti tam atbilst un arī laikapstākļi nāk pretim, lai varētu to izbaudīt no karuseļiem, līdz samirkšanai ūdens atrakcijās!

Iegadījies tā, ka, braucot uz laukiem , man sanāk braukt garām izklaides parkam "Avārijas brigāde", kur pie vārtiem stāv milzu robots-transformeris un aiz sētas griežas karuseļi. Vienmēr ar vīru apspriežam šo parku – nez, kā tur ir? Nez, no cik gadiem tur var iet? Nez, vai ir vērts? Tā, vairākus gadus braukājot, bērni izauguši tik lieli, ka lielākais – četrgadnieks Kārlis jau izsaka vēlmes un jautājumus. Vai tā ir robotu pilsēta? Vai mēs varam tur aizbraukt ciemos? Kad mēs varam aizbraukt ciemos?

Ko gan neizdarīsi, ja bērns lūdz! Man pašai atrakciju parki ir liels bubulis jau kopš bērnības, kad klases ekskursijā tiku iesēdināta Siguldas panorāmas ratā un vienīgais, ko spēju, bija raudāt. Nākamā pieredze bija Vīnē, kad tolaik astoņgadīgais dēls gribēja atrakciju, kas iespējama tikai kopā ar pieaugušo. Saucās "Trakā pele" – ko, lai saka – dzemdēt ir patīkamāk! Taču, nekad nesaki nekad! Īpaši, ja to prasa bērns!

Izmēram ir nozīme

Lai nebiedē rinda pie kasēm – tā virzās ļoti raiti! Savukārt, ja biļetes esi pircis internetā, tad rindas nav vispār – parādi tik elektronisko biļeti un dodies iekšā!

Biļetes cenā iekļauts viss, ko var atrast un sastapt parkā, izņemot, protams, cukura vati, kafejnīcu un aukstās limonādes. Ja esi ieradies ar bērniem, kuriem ātri piekūst kājas vai negribi nest somas, tad var dabūt velkamos ratiņus, tiesa, tie arī maksā – 4 eiro.

Visas atrakcijas ir bezmaksas, vienīgais, kas ir jādod pretī – pacietība. Tā ir laba iespēja bērnam iemācīt gaidīt, jo atkarībā no atrakcijas un nedēļas dienas pie atrakcijām mēdz būt rindas, kas virzās ātri. Vismaz vecāku laika nogrieznī, bērni, gluži kā ēzelīši no "Šreka" filmiņas 367 reizes pajautās: "Vai esam jau klāt?" un mācīs pacietību arī vecākiem.


Pie katras atrakcijas ir stabs, kur nomērīties, lai saprastu, vai bērns ir pietiekami garš, lai izmantotu šo atrakciju viens vai tas jādara kopā ar vecāku. Šis aspekts jāizrunā jau mājās, lai nebūtu puņķi un asaras.

Taču ar to, ka bērns atbilst izmēram, vien nepietiek, svarīgi ir arī kopīgie kilogrami – atrakciju celtspēja ir 80 kilogrami. Mūsu gadījumā tas nozīmē, ka ar bērniem karuseļos griezīsies vieglākais vecāks un tā neesmu es! Beidzot mans liekais svars atmaksājas! Es varu stāvēt malā un filmēt absolūtu laimi un sajūsmu!

Drosmīgajiem un kosmonautiem

Izklaides parkā ir arī atrakcijas, ko izmantot ieteicams tikai pieaugušajiem. Vēl vairāk – pieaugušajiem ar stabilu nervu sistēmu un dzelzs izturības vestibulāro aparātu. Piemēram no "Riot virtuālās realitātes" ēkas cilvēki nāk diezgan zaļu seju un trīcošām kājām, bet rinda pie ieejas liecina, ka tas laikam ir to vērts. Mana kolēģe reiz šajā atrakcijā tikusi, lai izpirktu savu rīta negarastāvokli dzīvesdrauga priekšā. Citējot viņu "ar šo vienu atrakciju pietika visai dienai, pārējās drīkstēju nepiedalīties".

Izklaides parka jaunums ir "Svārsts", kas tur sēdošos apgriež 360 grādos. Man paliek nelabi skatoties, bet dēls grib zināt, vai pa gadu viņš jau būs izaudzis tik liels, lai varētu tur kāpt.

Pagaidām viņam ar māsu jāiztiek ar lidmašīnu karuseli un klasiski romantisko zirdziņu karuseli. Mazajai, divgadīgajai māsai tas patīk vislabāk. Viņa, kāpjot nost no kumeliņa, saka: "Atā, zirdziņ! Es tevi mīlu!" Par labu esam viņa atzīst arī Meža vilcieniņu, kas līkumu līkumiem brauc starp kokiem.

Šļakatu prieki

Šī vasara ir kā radīta ūdens atrakcijām. Šķiet, ka visas atrakcijas varētu būt ar ūdens piesitienu un visi būtu sajūsmā. Te ir iespēja izbraukt ar katamarānu, te var palaist bērnus ūdens spēļu laukumā (protams, var arī pats skraidīt zem strūklakām un šļakatām) un labpatikā iemalkot vēsu dzērienu, vērojot bērnu prieku.

Totāli vērts ir aiziet uz tālāko parka galu, lai tiktu pie atrakcijas "Ergo ūdens pasaule". Tur ir jārēķinās ar divām rindām – viena, lai izstāvētu un dabūtu piereģistrēties, otra – pēc vestēm. Ideāli, ja kompānijā ir kāds, kas uzņemas reģistrāciju, tad tas nozīmē, ka pārējā kompānija var ierasties noteiktā laikā un baudīt ūdens priekus 45 minūtes.

Gaidot savu laiku, var uz nebēdu izšaudīties ar ūdens lielgabaliem! Ļoti atspirdzinoši!

Veiklībai un ātrumam

Nav tā, ka izklaides parkā visu tavā vietā izdara karuseļi un citas atrakcijas, te arī pašam jāiegulda spēks un jāparāda veiklība. Piemēram, izbraucot velokartu trasi. Dēls un vīrs katrs brauc ar savu velokartu, bet mēs ar meitu izmēģinām velokartu ar blakusvāģi, jo meitas kājas vēl nav izaugušas līdz pedāļiem. Jaunkundze ir absolūtā sajūsmā un uzvedas kā sacīkšu braucēja, mudinot braukt ātrāk.

Piepūšamais lecamspilvens un ūdens spilvens ir kā sapņu piepildījums visiem batuta faniem. It kā batuts, bet tomēr nē, tas prasa labu līdzsvaru. Ūdens spilvens ir kā staigāt pa viļņiem, bet nesaslapināt kājas.

Absolūts mans favorīts ir virvju trases, kas paredzētas tieši bērniem. Žēl, protams, jo attālums no virves līdz zemei ir tāds, kas patiktu arī man, kam bail no augstuma. Tā nu bērni pārtop par maziem meža kaķēniem – līst, rāpot, balansēt – jā, tas viņiem patīk.

Rāmi lēnām

Starp aktīvām atrakcijām ir arī atpūtas iespējas, piemēram iziet dinozauru taku, kur uz katra stūra sagaida kāds reptilis. Takas ir izzinošas, jo pie katra dinozaura ir arī izsmeļošs viņa CV. Ja bērns ir dinozauru fans, tad vērts jau mājās papētīt dinozaurus, tad prieks būs dubults, jo viņš "dzīvajā" ieraudzīs to pašu, ko grāmatā. Mans dēls parku nodēvēja par dinozauru parku, viņam var piekrist, jo to te ir daudz – gan takās, gan suvenīru veikalā. "Avārijas brigādes" varoņi, kuru vārdā nodēvēts šis parks, atrodas aiz velokartu trases. Tā ir maza mazītiņa pilsētiņa, kur sabildēt smukas bildes un pastāstīt bērniem par savu bērnības dienas multeni.

Iespējams izstaigāt arī "Cālis.lv" stāstu taku, kur var aplūkot starptautiski pazīstamās leļļu mākslinieces Vladlenas lelles – rūķus, princeses un citus pasaku tēlus.

Visā parkā iespējams ik pa laikam satikt ne tikai dinozaurus, bet arī pūķus, kas pārtapuši pat par slidkalniņiem. Te ir arī pūķi, kuru mutē var ielīst un uztaisīt foto piemiņai!

Špikeris dārzkopjiem

Vēl viena lieta, ko neatradīsiet izklaides parka mājaslapā, bet, ko vēlētos atzīmēt, ir dārznieka darbs. Te ir ļoti krāšņas un daudzveidīgas puķu dobes un perfekti kopts zālājs. Te droši var nošpikot ideju savam dārzam, sabildēt un vēlāk atšifrēt augu nosaukumus. Tāpat špikošanas vērta ideja ir no kārkliem un vītoliem uztaisītie vigvami ar mazu galdiņu un soliņu. Koki jau kopš iestādīšanas tiek pielāgoti vigvama formai un ar katru gadu tiek uzlaboti.

Atā, robot! Atā, dinozaur! Es braukšu vēl!

Cik ilgi vērts ieplānot parka apmeklējumu? Droši var to darīt no atvēršanas pulksten 10 līdz pat slēgšanai – pulksten 19. Laiks aizskrien nemanot, un soļu skaitītājs līksmo. Savākt rekomendētos 10 000 soļus izklaides parka teritorijā ir nieks! Noteikti nodrošinies ar dzeramā ūdens krājumiem, arī enerģijas batoniņi, siera nūjiņas un citas ātrās uzkodas nenāks par sliktu un palīdzēs krīzes brīžos!

Noteikti nevajag mēģināt apgūt visas atrakcijas un atzīmēties visās. Ja kāda patīk un uzrunā, kā mūsu gadījumā elektro autodroms, tad vajag to izmantot no sirds, atkārtoti izstāvot rindu. Pārējās atrakcijas pagaidīs līdz nākamajam gadam! Vasara beigusies, lai dzīvo vasara! Citējot savu dēlu pie parka izejas: "Atā, robot! Atā, dinozaur! Es braukšu vēl!"

Praktiska informācija

Līdz 1. septembrim parks strādā katru dienu no pulksten 10 līdz 19. No 2. septembra līdz septembra beigām visi apmeklētāji tiek uzņemti sestdienās un svētdienās, savukārt darba dienās parks uzņem tikai skolēnu grupas.

Visas atrakcijas iekļautas ieejas biļetes cenā uz visu dienu. Parkā darbojas gan siltā virtuve, gan ātrās ēdināšanas kafejnīcas. Drīkst ienest arī savu piknika grozu un baudīt maltīti kādā no daudzajām parka piknika vietām. Plašāka informācija par parku un atrakcijām – mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!