Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc svētdien notikušajām Zviedrijas parlamenta vēlēšanām vadībā ar nelielu balsu pārsvaru izvirzījies līdz šim opozīcijā bijušo labējo partiju bloks, pirmdienas rītā liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc aptuveni 90% biļetenu saskaitīšanas, konservatīvā Moderātu partija, galēji labējie Zviedrijas Demokrāti (SD), kristīgie demokrāti un liberāļi kopā ieguvuši 176 no 349 parlamenta deputātu vietām.

Savukārt kreiso partiju bloks, ko veido astoņus gadus pie varas bijušie sociāldemokrāti, zaļie, Centra partija un galēji kreisie, izcīnījis 173 mandātus.

Lai gan pēc iegūto balsu skaita SD apsteigusi moderātus, labējo kandidāts uz premjerministra amatu, domājams, vienalga būs konservatīvo līderis Ulfs Kristersons.

"Mēs nezinām, kādi būs rezultāti, taču esmu gatavs darīt visu, ko spēju, lai visas Zviedrijas un visu pilsoņu labā saformētu jaunu, stabilu un sparīgu valdību," uzrunājot savus atbalstītājus, paziņojis Kristersons.

Tomēr, ņemot vērā niecīgo labējo pārsvaru, galīgie balsu skaitīšanas rezultāti nav gaidāmi agrāk kā trešdien, jo vēl nav saskaitītas ārvalstīs nodotās balsis un daļa no biļeteniem, kas saņemti pa pastu.

Tāpēc līdzšinējā premjerministre Magdalēna Andešsone, kas pārstāv sociāldemokrātus, nav vēl atzinusi sakāvi, norādot, ka abu bloku iegūto balsu skaits ir pārāk līdzīgs.

Kristersons paudis vēlmi veidot mazākuma valdību koalīcijā ar kristīgajiem demokrātiem un liberāļiem, kas paļautos uz SD atbalstu parlamentā, taču viņam varētu būt grūti atteikt galēji labējiem tiešu dalību valdībā pēc tik iespaidīgiem panākumiem.

"Šobrīd šķiet, ka būs varas maiņa. Mūsu mērķis ir būt valdībā," saviem sajūsminātajiem atbalstītājiem vēlēšanu naktī paziņoja SD līderis Džimijs Okesons.

"Pirms 12 gadiem mēs iekļuvām parlamentā, manuprāt, beidzot iegūstot 5,7%. Šobrīd mums ir 20,7%," piebilda galēji labējo līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!