Foto: Mansards
Apgāda "Mansards" sēriju "Lugas" turpina gruzīnu izcelsmes vācu rakstnieka Levana Beridzes un latviešu rakstnieces Noras Ikstenas luga "Filiparia" latviešu un krievu valodā.

Rakstniece un publiciste Nora Ikstena publicējusi romānus "Dzīves svinēšana" (1998), "Jaunavas mācība" (2001), "Amour Fou jeb Aplamā mīla 69 pantos" (2009), biogrāfiskos romānus "Nenoteiktā bija" (2006, kopā ar Imantu Ziedoni), "Esamība ar Regīnu" (2007), eseju krājumus "Sīlis spoguļstiklā" (2006) un "Šokolādes Jēzus" (2009), biogrāfiskas grāmatas par Annu Rūmani Ķeniņu, Bruni Rubesu, Viju Vētru un Māru Zālīti. 2011. gadā klajā nāks Noras Ikstenas romāns par Dzintaru Sodumu "Vīrs zilajā lietusmētelītī".

Levans Beridze (dzimis 1963. gadā Tbilisi) pēc vācu valodas un literatūras studijām Gruzijā devās uz Berlīni, kur 33 gadu vecumā uzrakstīja pirmo stāstu vācu valodā. Levans saņēma prestižo Huberta Burdas rakstniecības stipendiju un dzīvoja Berlīnē 16 gadus, pilnībā izbaudīja brīvmākslinieka bohēmu, palaikam zīmējot portretus uz ielām, dzīvojot pretī sabiedrības likumiem. Paralēli rakstīja doktora disertāciju par Rilkes dzeju. Pēc atgriešanās Tbilisi pabeidzis romānu "Fora", kas drīzumā iznāks latviski, – daudzslāņainu, valodas ritmā filigrānu un lakonisku vēstījumu par handikapu, ko vājākam piešķir stiprākais, ko indivīdam piešķir zemapziņa, ko Rietumu pasaulei piešķir Austrumi.

"…Atceries mūsu pastaigas, kad tu man lūdzi aizvērt acis, uzticēties tev un tā iet tev līdzās vai mazliet pa priekšu, klausot tavu balsi: Ārij, mazliet pa labi… Uzmanīgi, mīļā, te būs mazs pagrieziens… Es lēni gāju un pamanīju, kā tava balss kļūst par manu iekšējo balsi, kurai pilnībā uzticējos... Gāju aizvērtām acīm, bet redzēju daudz skaidrāk un vairāk un jutu, kā bailes pāriet, pazūd un mani soļi kļūst tik viegli, un zeme zem kājām pazūd…" (Citāts no lugas)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!