Cēsis un tās apkārtne izceļas ar savu kultūrvēsturisko bagātību un dabas skaistumu. Kultūrvēsturiskas nozīmes vietas, dabas daudzveidība un aktivitātes ģimenei – to visu apvieno Cēsu puse, stāsta Cēsu Tūrisma informācijas centra pārstāve Anita Savoņi-Vaido. Tāpēc rudenī, kad cilvēki sāk pierast pie mazliet lēnāka dzīvesveida, ir īstais laiks apmeklēt šo ainavisko Latvijas daļu, kur var ne tikai apmeklēt populārākos tūrisma objektus, bet arī doties izgaršot "Mājas kafejnīcu dienu 2022" piedāvājumu un apmeklēt dažādus interesantus pasākumus.

Mājas kafejnīcu piedāvājums

Trešajā septembra nedēļas nogalē (17.09. – 18.09.) durvis vērs vaļā pēdējās mājas kafejnīcas. Cēsu pusē tās būs deviņas omulīgas un interesantas saimniecības. "Pumpurs" aicina izbaudīt gardas picas un šokoldes kūkas, bet bērni šeit varēs darboties radošajā stūrītī. Mājas ēdieni ar muzikālo pavadījumu gaidīs kafejnīcā "Poruks "Upenēs" dzied". Liepā varēs baudīt pašu radīto gardo maltīti, iepazīt Liepu un iegādājies vietējos suvenīrus. Bet "Pagalmiņš" piedāvās gan latviešu tradicionālos ēdienus, gan harmoniju skaņas. Tikmēr Priekuļos mājas kafejnīcas "Lielogās" saimnieki aicina uz pašu audzētiem, draugu sarūpētiem un ģimenes jaunāko locekļu pagatavotiem ēdieniem. Viss mājas kafejnīcu piedāvājums ir pieejams šeit.

Sporta un kultūras pasākumi


Pēc gardas maltītes ir īstais laiks apmeklēt arī kādu interesantu pasākumu. Septembris Cēsīs ir rosīgs – te var baudīt gan kultūru, gan aktīvu atpūtu pie dabas. Tie, kas vēlas padziļinātāk iepazīt Cēsu vecpilsētu, var doties ekskursijā gida pavadībā, kas notiks 17. septembrī. Tikmēr Cēsu Izstāžu namā var skatīt izstādi "Somu dizains – skaistums ikdienā". Tepat izstāžu zālē var apskatīt arī izstādi "Cēsu novada mākslas balva 2022".

Savukārt dabas mīļotāji var doties ārpus pilsētas, piemēram, Gaujas Nacionālā parkā notiks "Ceļotāju diena Āraišos", kas ir lieliska iespēja iepazīt Āraišu ezerpils vēsturi un pavadīt dienu svaigā gaisā. Savukārt Jaunpiebalgā 17. septembrī būs velomaratons "Pāri Piebalgas pakalniem 2022", bet 18. septembrī var apmeklēt Latvijas čempionāta posmu motokrosā mototrasē "Ezerkalni". Visus pasākumus var apskatīt tīmekļa vietnē www.pasakumi.cesis.lv.

Kaut arī Cēsis un tās apkaime ir visiem zināms galamērķis, tomēr vēl reizi apskatīt interesantākos objektus nāks tikai par labu. Arī gadalaiku maiņa piešķir pavisam citu atmosfēru – nav nozīmes, vai tā ir muiža, kuru vasarā ieskauj ziedi, bet rudenī pār tās parku lēni virpuļo krāsainas lapas, vai arī tā ir dabas taka. Izteikti gadalaika maiņas var vērot pie dabas, un Cēsu pusē patiešām ir, kur doties baudīt brīnišķīgas ainavas.

Cēsu pils komplekss

Cēsīs ir iespējams piedzīvot īstu ceļojumu laikā. Pietiek spert vienu soli uz Cēsu vecpilsētas bruģa, un esi iekāpis vēsturē, jo pilsētas centrā ir saglabājies teju nemainīts viduslaiku plānojums. Savukārt Cēsu pils komplekss atspoguļo vairāk nekā 10 gadsimtus senu kultūrvēsturi. Īsts vēstures liecinieks ir senlatviešu cilts vendu pilskalns Riekstukalnā, bet viduslaiku liecības var apskatīt turpat blakus – Zobenbrāļu un Vācu ordeņa celtās pils varenajās drupās. Savukārt Cēsu Jaunā pils vēsta par 18. gadsimta vēsturi. Vērienīgās pilsdrupas iespējams izstaigāt un uzkāpt tornī, kur sajūtas par redzēto papildina laternas, kā arī 18. gadsimta stilā tērpto gidu klātbūtne.

Foto: Publicitātes foto

Āraiši

Tikmēr tikai dažus kilometrus no Cēsīm, Āraišos, iespējams veikt ceļojumu vēl tālākā pagātnē. Proti, Āraišu Arheoloģiskā parka piedzīvojums var sākties, apmeklējot akmens un bronzas laikmetu mājokļu ekspozīcijas uz Meitu salas. Savukārt leģendām apvītā Āraišu ezerpils ir vienīgā 9.–10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā. Uz ezera salas, apmeklējot mājiņas, ir iespējams apskatīt senlietu izstādes, kas sniedz ieskatu šī laika arhitektūrā un sadzīvē.

Foto: Publicitātes foto

Veselas muiža

Veselavas muižas komplekss ir celts 19. gadsimta 40. gados, un tajā esošās 12 ēkas ir gandrīz pilnībā saglabājušās līdz mūsdienām. Veselavas kungu māja ir viena no ēkām muižas kompleksā, kas iekļauta aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Gida pavadībā var noklausīties spoka stāstu par balto dāmu, izstaigāt kungu māju, bet tās bēniņos apskatīsi savdabīgu apkures sistēmu. Tad, kad ēkas ir izstaigātas, noteikti jāapskata arī muižas parks.

Foto: Publicitātes foto

Dabas takas


Cēsu apkārtnē atrodas vairākas dabas takas, kuras ved gar Gauju un Amatu, klintīm, alām un bieziem mežiem. Drabešu pagastā atrodas ainavu krauja no kuras paveras skats uz Amatas senleju. Gar kraujas malu ir ierīkota 500 metrus gara taka, bet kraujas pakājē iekārtota vieta piknikam. Bet iespaidīgākā klintis Gaujas ielejā atrodas Priekuļu pagastā. Ērgļu klinšu siena ir 700 metrus gara, bet tās augstums vietām sasniedz 22 metrus. Ērgļu klintis ir viens no nozīmīgākajiem tūrisma objektiem Gaujas nacionālajā parkā, tādēļ te ir izveidotas gan skatu platformas, gan kāpnes un pastaigu takas.

Cīrulīšu dabas takas ir vieta, kur atrodas unikāli dabas veidojumi. Šajā posmā atrodas Zvanu klintis, Cīrulīšu un Līgavas alas, Spoguļu klintis un Dzidravots. Cīruļkalnā pavisam nesen atklāts mūsdienīgs dabas vērošanas skatu tornis jeb "Zaļais tornis" – tas slejas 22 metru augstumā, un tā virsotne ir viens no augstākajiem punktiem šajā Gaujas pusē. Tornis ir aprīkots ar saules paneļiem, tāpēc diennakts tumšajā laikā skatu torņu margas tiek izgaismotas.

Foto: Publicitātes foto

Aktīva atpūta

Protams, kāds gan brīvdienu maršruts bez mini zoo? Viena no populārākajām dzīvnieku apskates vietām Cēsu pusē ir "Rakši". Te var apskatīt kamieļus, alpakas, Valē melnkakla kazas, Poitou ēzeļus, lemurus un ņipras trušu ģimenes. Ja ir vēlme doties pārgājienā ar lamām, izjādē ar kamieļiem, izbaudīt ēzeļu safari vai pabarot dzīvniekus, ekskursijai noteikti jāparedz vairāk laika.

Foto: Publicitātes foto

Pavisam netālu no Cēsīm, Priekuļos, atrodas disku golfa trase. 18 grozu trase iesācējiem var kļūt par īstu izaicinājumu, bet pieredzējušiem spēles entuziastiem par lielisku atpūtu. Daļa trases atrodas atklātā vietā, daļa mežainā parkā.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!