Foto: Ilze Sondore
Rūpīgs, čakls, gudrs un ar labu skaistuma izjūtu apveltīts cilvēks prot atrast īsto vietu katrai puķei vai kokam sava nama pagalmā, un zina vērtību katrai lietai savā pagalmā. Ik gadu Rēzeknes novadā tiek sumināti sakoptāko sētu saimnieki konkursa "Skaista muna tāva sāta", un šis gads nav izņēmums. Kopumā izvērtētas skaistākās sētas piecās novada apvienībās, taču šoreiz ielūkosimies Nautrēnu pagasta sētās. Par noskaņu sakoptākajos īpašumos stāsta Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta tautas nama vadītāja Anna Višķere.

"Undupe" Lendžu pagastā

Lendžu pagasta Morcinīku ciemā ir lauku sēta ar ļoti interesantu, nedzirdētu un skaistu nosaukumu – "Undupe". Inga un Gunārs Ivoni te saimnieko jau gandrīz 15 gadus.

Kā viss sākās? Ļoti vienkārši. Jauns, precēts pāris meklēja lauku māju. Atrada, nopirka, iemīlēja. Tagad savu sapņu namu kopj, iekārto, pilnveido, paplašina un lolo. Augļu dārzs vēl tikai aug un pieņemas spēkā, arī ziedi un košumkrūmi aug kopā ar bērniem.

Saimnieks Gunārs lauku darba nebaidās. Viņa rokās paklausīgs top koks, kas ir pamata būvmateriāls šajā sētā. Savukārt Inga mīl visu skaisto, dzīvo, gaišo. Bezgalīgi patīkama, nomierinoša aura, tīrs, sakopts, gaišs plašums, ar aci saskatāma un ar sirdi visur sajūtama mīlestība. Mājas ir ģimenes miera osta pēc darba dienas steigas, spēka avots un pārdomu vieta jebkurā dzīves situācijā.

"Kliņģerītes" Nautrēnu pagastā

Rogovkas centrā atdzimst māja "Kliņģerītes", kurā saimnieko Aigars un Mārīte Augstkalni. Dažu gadu laikā mājas apkārtne, saimniecības ēkas un pati māja ar saimnieku darbu izmainījušās līdz nepazīšanai – zaļo košumkrūmi, garāmgājējus priecē ziedu upes un vienmēr sakopta apkārtne, mājas renovācija vieš izbrīnu par izdomu un gaumi. Te draudzīgi viens otru papildina senais koka un akmens būvju stils, un mūsdienīgie apdares un dizaina materiāli.

Vakaros Rogovkas auru romantisku vērš "Kliņģerīšu" mājas apgaismojums, kas uz mājas sienām rada gandrīz netveramas gaismas spēles. Ap māju vienmēr ir redzami darbojošies saimnieki, kas nepagurstoši rūpējas un atjauno savu īpašumu.

"Kabata" lzeskalna pagastā

Ilzeskalna pagasta Žogotu ciemā Edgara un Māras Kļaviņu mājas nosaukums ir "Kabata". Uz jautājumu, kāpēc tāds nosaukums, Edgaram bija pretjautājums: "Mirklī, kad vajag, piemēram, siltumu, drošību, naudiņu, arī atpūtu, kur mēs liekam roku? Kabatā!"

Senāk bijušo un tagadējo saimnieku radnieciskās saites ir gan pienākums, gan tāds kā dzinulis visus darbus veikt atbildīgi, precīzi un akurāti. No pamatiem līdz jumtam pašu rokām celta māja, ar mīlestību, gaumi un lielu, lielu darbu iekārtota, kopta un nemitīgi pilnveidota apkārtnes ainava. Darbs turpinās un vēl turpināsies.

Sakopta, appļauta, ziediem rotājusies visai plaša piemājas teritorija ir kā sapņu ieleja, miera osta un spēka avots pēc ikdienas darba gaitām mājiniekiem.

"Ezervītoli" Bērzgalē

Bērzgales centrā, iepretī muižai Micānu ezera krastā, pašā ceļa malā, garāmgājējus un braucējus priecē skaistas, sakoptas mājas – "Ezervītoli". Te saimnieko Janīna un Mārtiņš Belinski.

Īpašumu saimnieki iegādājās 1986. gadā. Tā bija necila mājiņa, padomju laikos – sadzīves pakalpojumu punkts. Ar bērnu atbalstu māja atjaunota no pašiem pamatiem, un 2012. gada Ziemassvētkus kuplā ģimene svinēja jaunajā mājā.

Skaistie saimnieces iekoptie dārzi ar puķu ziedēšanu garāmgājējus priecē no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Kā atzīst paši saimnieki – stāda to, kas pašiem patīk. Līdzās krāšņumaugiem acis priecē sakņu dārzs, veiksmīgi ainavā iekļaujas augļu koki un ogulāji. Valgmi karstajās vasaras dienās var rast, atpūšoties skaisti iekoptajā ezermalā.

"Saules kalns" Vērēmu pagastā

"Saules kalns" – Marijas un Viļa Dekšņu ģimenes māja Vērēmu pagastā. Skaists, saules apmirdzēts kalns ir sētas nosaukuma un noskaņojuma nesējs. Ģimenes māja šajā vietā celta tieši pirms divdesmit gadiem.

Ar apdomu un gaumi iekārtots plašs un bagāts daiļdārzs, kurā aug, zied un prieku dāvā 215 dažādu šķirņu augi. Pirms dažiem gadiem "Saules kalns" žurnāla "Ievas māja" rīkotajā konkursā par sakoptāko lauku sētu ieguva skatītāju simpātiju balvu. Saimnieki bija aicināti uz pasākumu Melngalvju namā, tikās ar Valsts prezidentu, guva jaunu informāciju, idejas un iespaidus par Latvijas skaistākajām sētām. Saimnieki zina katra savā dārzā augošā auga nosaukumu, vēsturi, kad, kur un kāpēc tas ir ticis iegādāts! Ziedu krāšņumā un smaržā tērptās mājas dāvā prieku gan pašu ģimenei, gan ciemiņiem.

"Kaspari" Vērēmu pagastā

Līgas un Valda Danilānu īpašumu "Kaspari" Vērēmu pagasta Sondoru ciemā ieinteresē daudzus. Masīva, labi redzama, skaisti veidota norāde pie ceļa ikvienam liek uz mirkli aizdomāties, kas tur tālāk ir? Ar apdomu veidota, sakopta, labiekārtota teritorija, kas pirms gadiem būtu saucama par degradētu, tagad piemērota gan pašu dzīvošanai, gan viesu uzņemšanai.

Teritorijā ir iekārtoti sporta aktivitātēm piemēroti laukumi, ir arī bērnu priekam un atpūtai nepieciešamais aprīkojums, brīvdienu māja nakšņošanai, skaista un plaša lapene svētku reizēm. No aizaugušas, purvainas ielejas atkarota platība, kur izrakts skaists dīķis. Attīrot no apauguma veco šosejas daļu, tiek veidota skaista pastaigu taka, kuru izmanto jaunās māmiņas pastaigām ar bērnu ratiņiem. Kopts zāliens, gaumīgi, neuzbāzīgi puķu dārzi, klusums un patīkama aura. Īsts lauku sētas skaistums!

"Spodras" Lendžu pagastā

Lendžu pagasta sētā "Spodras" vienmēr bijuši čakli un gruntīgi saimnieki. Sensenos laikos māju cēla ciema kalējs Pēteris Arbidāns, kad apņēma par sievu skaisto Veroniku. Ģimenē uzauga septiņi bērni: četras māsas un trīs brāļi. Vēlāk visiem mazbērniem patika ciemoties pie babiņas un dzeda šajā klusajā namā, bet visbiežāk vectēva kalumus pētīja un kopā ar vecmāmiņu piena vedēja gaitās vizinājās mazdēls Dzintars.

Tā nu šodien "Spodru" saimnieks Dzintars Studens ir lepns par savu skaisto, sakopto māju, par glītajiem puķu dārziem, par plašajiem laukiem un iespaidīgo dīķi, pie kura ir patīkami atpūsties pēc garas darba dienas. Neskaitāmās interesantas formas akmeņdobēs ziedošie augi papildina cits citu gan ar krāsu, gan ar smaržu burvību. Stāvā krastā no laukakmeņiem veidots māju nosaukums "Spodras", liek aizdomāties par to, cik svarīgi ir visu darīt ar lielu rūpību, apdomu un sapni par nākotni.

"Rupaiņa sāta" Lendžu pagastā

"Rupaiņa sāta" Lendžu pagasta Pūrisku ciemā ir kā daļiņa Rēzeknes novada vēstures. Savā laikā šeit dzīvojis pazīstams sabiedriskais darbinieks, rakstnieks un literāts Ontons Rupaiņs. Zemnieku dzimtas spēks, tradīcijas un spīts ir palīdzējis cauri paaudzēm saglabāt gan saimes māju, gan gaišas atmiņas.

Meža ielokā no svešām acīm tā kā nedaudz paslēpusies, "Rupaiņa sāta" ar ziedošiem puķu dārziem, zaļiem zālienu paklājiem un klusām senu koku ēnām sagaida ciemiņus.

"Kļaviņu mājas" Audriņu pagastā

"Kļaviņu mājas" atrodas skaistā kalnā. No pagalma paveras burvīgs skats uz Rēzeknes upes senleju. Seno būvju vietā pēdējā laikā uzburtas mūsdienīgas, ar etniskiem elementiem rotātas koka guļbūves. Pie saimniecības darbiem un māju pārbūves saimnieks Aivars Vuļs ir ķēries ne pa jokam. Vecā senču viensēta pārtop mūsdienīgā, bet tradīcijām bagātā lauku īpašumā, kura īpašnieki kopj un saudzīgi glabā savu tēvu tēvu vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!