Ziemeļigaunija lepojas ar savu neskarto dabu, majestātiskām muižām, vēsturiskām pilsētiņām un zvejnieku ciematiem, kuri joprojām glabā senas tradīcijas. Arī Altjas zvejnieku ciemats atrodas šajā brīnumainajā reģionā uz kuru jādodas baudīt klusumu, dabas skaistumu un gardus ēdienus.

Nokļūt Altjā, kas atrodas Lahemā Nacionālajā parkā, var braucot pa Tallinas-Narvas (E20) šoseju, nogriežoties virzienā uz Haljalu un tālāk sekojot norādēm uz Altju. Ceļš ved pa brīnišķīgo Ziemeļigauniju – kontrasts starp dabas skaistumu un skarbumu šeit patiesi pārsteidz. Nonākot senajā zvejnieku ciemā, ir laiks uzzināt par tā vēsturi.

Altjas zvejnieku ciems ir patiesi sens – pirmo reizi rakstos tas minēts tālajā 1465. gadā. Kaut arī ciems nav liels, tomēr tam piemīt īstena piejūras ciema atmosfēra. "Mūsdienās Altjā ir apskatāmas piekrastei tipiskās Ūstalu un Tomarahva viensētas, kuras atjaunojis Lahemā Nacionālais parks. Altjas ragā apskatāmas tīklu būdas, kas arī uzceltas no jauna pēc vecām fotogrāfijām un ciema iedzīvotāju atmiņām," informē Igaunijas oficiālā tūrisma informācijas vietne.

Ciema apskatei un iepazīšanai ir izveidota arī Altjas dabas un kultūras taka. Tā ir vien trīs kilometrus gara, taču aptver visus skaistākos zvejnieku ciema apskates objektus. Taka sākas uzreiz aiz piekaramā tilta un tālāk vijas gar gleznainiem upes krastiem, beigās nonākot akmeņainajā pludmalē.

Kas gan par zvejnieku ciemu, kur nevar nobaudīt tradicionālos ēdienus? Protams, arī Altjā ir vietējais krodziņš, kur autentiskā atmosfērā var izgaršot vietējās garšas. Bet netālu no tā atrodas šūpoļu laukums, kura aktivitātes gan labāk baudīt pirms sātīgas maltītes.


Braucot uz Altjas zvejnieku ciemu, pa ceļam noteikti jāapskata arī citi Lahemā Nacionālā parka objekti. Ja ir vēlme dienu pavadīt aktīvi, tad var doties pastaigā par Viru purvu. Sešus kilometrus garajā apļveida takā var iepazīt purva floru, apskatīt bijušās smilšu kāpas un izbaudīt tīreļa meža svaigo gaisu. Savukārt ceļotāji, kas priekšroku dod arhitektūras un vietējās kultūras apskatei, var doties muižu tūrē. Lahemā Nacionālā parka teritorijā atrodas Palmses muiža – mūsdienu brīvdabas muzejs. Kā arī Vihulas muiža, kuras teritorijā var apskatīt ne vien pašu muižu, bet arī vējdzirnavas.

Vairāk informācijas meklē Visit Estonia.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!