Foto: Ģirts Raģelis
Latvijas Radio bigbends šī gada 27. septembrī devies uz Zviedriju, lai nedēļas laikā kopā ar Latīņamerikas džeza zvaigznēm – bundzinieku Kiko Freitas un taustiņinstrumentālistu Hesusu Molinu ierakstītu albumu "A Tribute To Bossa Nova".

Kā "Delfi" informē bigbenda komunikācijas vadītājs Uldis Ziediņš, albumā, kas taps vienā no prestižākajām Stokholmas ierakstu studijām "Baggpipe Studio" (iepriekš - Abbey Road/EMI), apkopotas populārākās leg̒endārā brazı̄l̦u komponista Antonio Karlosa Žobima kompozı̄cijas - "Desafinado", "Manha Da Carnaval", "One Note Samba", "Agua De Beber" un citas, ko ı̄paši Latvijas Radio bigbendam aranžējis zviedru komponists un aranžētājs Mats Holmkvists.

Albuma programma, piedaloties pasaulslavenajam Brazı̄lijas bundziniekam Kiko Freitas, kuru žurnāls "Modern Drummer" 2019. gadā nosauca par "Pasaules mūzikas bundzinieku Nr 1", un uzlecošajai kolumbiešu džeza zvaigznei, vienam no atzı̄tākajiem jaunās paaudzes džeza pianistiem Hesus Molina, tiks atskan̦ota divos ekskluzīvos koncertos – 28. septembrī Stokholmā, klubā "Fasching" un 1. oktobrī Dzintaru koncertzālē.

Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadı̄tājs Kārlis Vanags atklāj: "Jūtamies pagodināti būt tik izcilu mūzik̦u kompānijā - brazı̄ļu mūzikas leg̒enda Kiko Freitas un viens no redzamākajiem šı̄ brı̄ža jaunās paaudzes pianistiem Hesus Molina kopā ar Latvijas Radio bigbendu satiksies Antonio Karlosa Žobima mūzikā, ko jaunos, orig̒inālos aranžējumos ietērpis zviedru aranžētājs Mats Holmkvists. Šis projekts noteikti veicina kolektı̄va atpazı̄stamı̄bu starptautiski, un tas ir svarı̄gs priekšnosacı̄jums jaunām sadarbı̄bām nākotnē. Priecē arı̄ augošā atzı̄tu džeza komponistu un aranžētāju vēlme iestudēt unbieskan̦ot savus darbus tieši ar Latvijas Radio bigbendu."

Aranžētājs, viens no skandināvu bigbenda skolas pamatlicējiem Mats Holmkvists, kurš ar Latvijas Radio bigbendu sadarbojas jau kopš 2017. gada, stāsta, ka projekts "A Tribute To Bossa Nova" tapis, pateicoties vin̦a lielajai mı̄lestı̄bas uz bossanovas žanru un ı̄paši Antonio Karlosu Žobimu, kurš ir autors visām albumā iekl̦autajām kompozı̄cijām, izn̦emot vienu.

"Kad sāku apsvērt, kurus mūzik̦us šajā projektā vēlos pieaicināt, viens no pirmajiem prātā ienāca Kiko Freitas - jo bosanova ir brazı̄l̦u mūzikas žanrs. Mums bija nepieciešams arı̄ spilgts solists, un mans skan̦u inženieris norādı̄ja uz lielisko jauno kolumbiešu pianistu Hesus Molina, kurš "YouTube" savācis jau gandrı̄z 30 miljonus skatı̄jumu un ir ı̄stais, kam uzticēt šo smalko, man sirdij tik tuvo darbu.

Lielākais izaicinājums bija saglabāt skan̦darbu orig̒inālo sajūtu, vienlaikus padarot tos par saviem, kas beigu beigās ir izdevies, un esmu l̦oti laimı̄gs ar rezultātu," atzı̄st Mats Holmkvists.

Latvijas Radio bigbends ien̦em stabilu vietu Eiropas džeza ork̦estru saimē, regulāri sadarbojoties ar pasaulē atzı̄tiem māksliniekiem kā ierakstos, tā arı̄ koncertējot, kā arı̄ veicinot pašmāju džeza jaunradi.

2022. gada maijā klajā nācis Latvijas Radio bigbenda, franču džeza leg̒endas, saksofonista Pjēra Bertrāna un starptautisku mūzik̦u komandas kopı̄gi ierakstı̄tais albums "Les Nuits De Montparnasse", ("Monparnasas naktis") ar Pjēra Bertrāna kompozı̄cijām. Notiek darbs pie Latvijas džeza lielmeistara, trompetista, komponista un g̒eniālā aranžētāja Gunāra Rozenberga orig̒inālkompozı̄ciju albuma, savukārt, jau šobrı̄d publikai pieejamas Maestro Raimonda Paula pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados komponētās džeza svı̄tas, kas no jauna vinila formātā ieskan̦otas Latvijas Radio studijā. Drı̄zumā dienasgaismu ieraudzı̄s arı̄ kopı̄gi ar zviedru trompetistu Lassi Lindgrēnu ierakstı̄tais albums, kurā Stinga kompozı̄cijas īpašiLatvijas Radio bigbendam aranžējis pasaulslavenais džeza aranžētājs Maikls Abene (Michael Abene).

Biļetes uz "A Tribute To Bossa Nova" programmas pirmatskan̦ojumu Dzintaru koncertzālē pieejamas "Bil̦ešu paradı̄zes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!