Foto: Pixabay

Eiropas Savienības (ES) valūta eiro šovasar līdz ar gāzes trūkumu un enerģētikas problēmām pirmo reizi ilgu gadu laikā kļuva lētāka par amerikāņu dolāru. Arī vairākas citas valūtas ir zaudējušas savu vērtību pret dolāru. Globālajā ekonomikā tas rada problēmu – patērētāji ārpus ASV var iegādāties mazāk. Kamēr turīgās valstis tērē vairāk naudas, nabadzīgās valstis zaudē pirktspēju. "Delfi Bizness" skaidro, kāpēc dolārs kļuva tik stiprs un ko tas nozīmē pasaulei.

Taču arī šķietami turīgākajos pasaules reģionos ir redzamas problēmas. Piemēram, eiro kurss septembra sākumā noslīdēja zem 0,99 ASV dolāru atzīmes līdz jaunam zemākajam līmenim pēdējo 20 gadu laikā. Savukārt pirmdien britu mārciņa pret dolāru sasniedza zemāko punktu kopš 1985. gada, investoriem asi reaģējot uz valdības aizņemšanās plāniem krīzes mīkstināšanai valstī.

Kāpēc dolārs kļuva tik spēcīgs?

Dolāra spēka pieaugumam ir vairāki iemesli, kas drīzāk ir saistāmi nevis ar ASV sasniegumiem, bet gan ar problēmām ārpus ASV. “Galvenais virzītājs eiro/dolāra kursa svārstībām ir ģeopolitiskā nenoteiktība, karš Ukrainā un sekojošā energoresursu krīze, kas ļoti spēcīgi ietekmēja eirozonu, kura ir ļoti atkarīga no Krievijas dabasgāzes piegādēm,” komentē “Swedbank” Finanšu tirgus daļas vadītājs Igors Meļņikovs.

Sevišķi aktīvi tas bijis novērojams septembrī. Lai gan ES valstis cenšas atradināt sevi no Krievijas piegādēm un izveidot rezerves pirms aukstajiem ziemas mēnešiem, kā raksta “Deutsche Welle”, investori vēl aizvien uzskata, ka ziema eiropiešu ekonomikām būs milzīgs trieciens. Jāatgādina, ka, pirms Krievija uzsāka karu Ukrainā, 1 eiro bija 1,15 ASV dolāru vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!