Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Valsts drošības dienests (VDD) ir saņēmis iesniegumu par "trauksmes cēlēju" paustajām aizdomām aizsardzības nozares iepirkumos.

KNAB apstiprināja, ka otrdien saņēmis iesniegumu un patlaban iepazīstas ar tā saturu, lai lemtu par turpmāko iestādes rīcību šajā jautājumā.

Vienlaikus KNAB uzsvēra, ka aktīvi seko līdzi norisēm un procesiem sabiedrībā, kā arī visa veida publiski pieejamai informācijai, kas skar valsts amatpersonas un to darbības. Jau rakstīts, ka KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šogad maijā pēc atkārtotas uzvaras konkursā uz biroja priekšnieka amatu žurnālistiem teica, ka turpmāk ir būtiski novērst iespējamos korupcijas mēģinājumus bruņotajos spēkos, lai arī Latvijā armijas budžets netiktu nozagts kā Krievijā.

Arī VDD apliecināja, ka ir saņēmis iesniegumu un izvērtē to atbilstoši savai kompetencei.

Aizsardzības ministrijā komentāru plāno sniegt ceturtdien, 29. septembrī.

Otrdienas vakarā publicists Lato Lapsa savā "Youtube" kanālā ir publicējis tiesībsargājošām un valsts drošības iestādēm un premjeram Krišjānim Kariņam (JV) adresētu "trauksmes cēlāju iesniegumu video formā".

Tajā saistībā ar noziedzīgām shēmām, kas apdraud valsts drošību un kurās vairākkārtīgi sadārdzinātos iepirkumos bez konkursa tiek izšķērdēti iespaidīgi budžeta līdzekļi, tiek apsūdzēti aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons un viņa vietnieks nodrošinājuma jautājumos Mārtiņš Paškēvičs.

"Trauksmes cēlēji" amatpersonas vaino par neizdevīgu līgumu slēgšanu ar vienu konkrētu kompāniju – SIA "Vairog EU", kura ne tikai jau gandrīz gadu neesot spējusi izpildīt līgumsaistības par munīcijas piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), bet arī saņēmusi dāsnu astoņu miljonu eiro avansu, un kura arī citiem militāro preču potenciālajiem piegādātājiem tiekot uzspiesta kā Latvijas starpnieks.

Sižetā norādīts, ka, pēc trauksmes cēlāju domām, noziedzīgā shēma tikai uzņem apgriezienus, – tiek piesaukta kompānija "Patria", kurai arī tiek nodrošināti īpaši labvēlīgi apstākļi un kura starptautiski jau divas reizes pieķerta korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!