Foto: Shutterstock
Rudens piedāvā tik daudz garšīgu, saldu un sāļu sezonas garšu! Ķirbju receptes ir atrodamas teju visur! Bet, ja man jāizvēlas viens no mīļākajiem rudens augļiem, tad tas noteikti būs ābols. Nekad nav par agru sākt plānot savu sezonas ābolu cepšanas tūri. Ābolu kūkas, kūciņas, pīrāgi, cepti, karamelizēti āboli ar auzu pārslām brokastīm un vakariņām – rudenī neēst ābolus ir noziegums! Cepti āboli ir deserts, kas neprasa nekādus komentārus, jo šī garša visiem ir pazīstama jau kopš bērnības. Turklāt gatavošana pavisam vienkārša!

Bet, pirms traukties uz virtuvi un cept gardumus, vispirms jāaprunājas ar omīti, vai arī viņas laikos āboli tika cepti, tā, kā to dara šodien.

Dienā, kad ciemojos pie omītes, māju aizpildījuši āboli – tiek gatavota zapte. Mūsmājās cepti āboli nav īpaši biežs kārums, jo, kā stāsta ome, – "Bērnības dienās notiesāti uz vella paraušanu". Mana omīte Lita uzauga laukos ar ļoti lielu ābeļdārzu: "Katram mazbērnam piedzimstot, vecpaps iestādīja ābeli. Man tika 'Rudens svītrainā'. Kad paaugos, vecpaps nolēma, ka par godu man vajag iestādīt arī 'Balto dzidro'. Savulaik rudeņos omamma praktiski katru dienu ābolus kārtoja dziļajā pannā ar astēm uz augšu. Iešāva cepeškrāsnī, lai cepas! Atceros, kā vienmēr tika pieteikts, ka jāuzmanās, jo, kad ābolus izņem ārā, tie ir dikti karsti. Bet pirksti tā vien niezēja nogaršot, kā rezultātā tika apsvilināta mēle. Taču auksti ceptie āboli nav gardi! Tad tie sakrīt kā vecas pļockas. Man vislabāk garšo ar pāri pārbērtu cukuru, bet esmu ēdusi gan ar saldējumu, gan putukrējumu (ja bija!), gan dažādām mērcēm."

Foto: Shutterstock

Izrādās, ka ar ābolu cepšanu saistās arī kartupeļu talkas kolhozā. Talkās tika norīkoti ne tikai kartupeļu lasītāji, bet arī zaru vācēji, ugunskura kurinātāji, kartupeļu cepēji. Ome stāsta, ka, ja kartupeļu lasīšana ieilga un tuvumā bija ābeļdārzs, tad vienmēr uz maikstīm tika uzdurti āboli, ko cepa ugunskurā. "Jo nevarēja taču sagaidīt tos kartupeļus, tie tik ilgi cepās! Te nu gan mutes bija izplaucētas un melnas jo melnas. Pēc ceptajiem āboliem sekoja kartupeļu ēšana. Atceros, ka, braucot mājup no kolhoza, neviens nedomāja par to, kā izskatās, kāds ir apģērbs un vēl jo mazāk – kāda mute un kādas rokas..."

Foto: Shutterstock

Ja esi piedzīvojis kolhozu laikus, tad vari pagremdēties atmiņās un, iespējams, šogad izmēģināt ābolu cepšanu pavisam vienkāršā veidā – uz ugunskura! Tomēr no "Tasty" recepšu krājumiem vari iedvesmoties lepnākai ābolu cepšanai, eksperimentējot ar pildījumiem. Vieni balsos par saldējumu, citi nepaslinkos un pagatavos vaniļas mērci, vēl kāds, atceroties vecmāmiņas recepti, gardu muti notiesās cepto ābolu ar skābu krējumu, kas sajaukts ar cukuru un kanēli. Mūsu izvēle šogad: krāsnī cepti āboli ar biezpienu!

Lai labi garšo un uzmanies, velkot plāti no krāsns, karsts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!