Foto: DELFI
Sestdien, 1. oktobrī, Latvijā notika 14. Saeimas vēlēšanas. Līdz ar pulksten 20 Latvijas vēlēšanu iecirkņi ir slēgti, un kopumā nobalsojuši 59,34% balstiesīgo. Portāls "Delfi" visas dienas garumā piedāvā sekot līdzi vēlēšanām teksta tiešraidē.

Kopumā 14. Saeimas vēlēšanās nobalsojuši 912 175 cilvēki.

Valsts drošības dienests (VDD) priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā līdz pulksten 16 ir ieguvis vairāk nekā 50 tā sauktos signālus par iespējamiem pārkāpumiem, tajā skaitā par vēlētāju brīvas izvēles prettiesisku ietekmēšanu, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā un ārzemēs vēlētājiem būs atvērti līdz pulksten 20 pēc vietējā laika. Balsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegtā informācija.

14.Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti. Vairāk par to, kādā kārtībā partijas startē vēlēšanās, iespējams izlasīt šajā rakstā.

Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte). 14. Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, līdz ar to spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts.

Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks tiešsaistes reģistrā pārliecināsies par vēlētāja tiesībām balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis. Par vēlēšanu materiālu saņemšanu būs jāparakstās papīra balsotāju sarakstā.

Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbosies, vēlētāji varēs nobalsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes. Ar balsošanas kārtību vēlēšanu iecirkņos var iepazīties šeit.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji, var pieteikties balsot savā atrašanās vietā.

Savukārt tie vēlētāji, kuri svarīgu iemeslu dēļ nevar nobalsot vēlēšanu dienā, trīs dienas varēja izmantot iespēju nodot balsi glabāšanā 66 vēlēšanu iecirkņos Latvijā. Līdz vēlēšanu dienai glabāšanā bija nodotas 63 342 balsis, kas atbilst 4,11% no vēlētāju kopskaita, liecina CVK apkopotā informācija.


Portāla "Delfi" vēlēšanu sadaļā "Domā, spried un sver!" var sekot līdz aktuālākajām ziņām saistībā ar parlamenta vēlēšanām, reitingiem, iepazīties ar partiju programmām un kandidātiem, kā arī ciklā "Nākamais, lūdzu!" noskatīties intervijas ar politisko spēku līderiem, kas kandidē uz Saeimu, Ministru prezidenta amata kandidātu debates, kā arī erudīcijas spēles, kurās kandidāti varēja apliecināt savas zināšanas.

2022. gada Saeimas vēlēšanas ir īpašas ar to, ka šogad svinam parlamentārisma simtgadi Latvijā (1. Saeima sanāca 1922. gadā), kā arī aprit gandrīz 30 gadi kopš parlamenta atjaunošanas (1993. gadā ievēlēja 5. Saeimu). Šie fakti mudināja "Delfi" redakciju sagatavot divus īpašus multimediālus stāstus "Simtgade" un "Jaunais ceļš".

Savukārt 10 rakstu sērijā "Sasodīti sasolīts" iespējams uzzināt, ko partijas savās programmās solījušas vēlētājiem būtiskās jomās – veselībā, izglītībā, integrācijā, tautsaimniecībā, enerģētikā, ārējā un iekšējā drošībā un citās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!