Foto: Pixabay/Vidmir Raic

No piektdienas līdz sestdienai priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestā (KNAB).

Tas nozīmē, ka saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms tās priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli nedrīkst būt izvietoti preses izdevumos, vidē un elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Savukārt sociālajos tīklos vai citviet internetā aizliegts izvietot apmaksātu aģitāciju.

Tāpat priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana un izplatīšana šajās dienās ir aizliegta publiskas lietošanas ārtelpās un iekštelpās, valsts iestādēs, pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās, kā arī elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos.

Īpašu vērību šim aizliegumam KNAB aicina pievērst preses izdevumiem ar retāku periodiskumu, piemēram, iknedēļas avīzēm un žurnāliem. Ja preses izdevumā publicēta politiskā reklāma, tad neatkarīgi no dienas, kad konkrētais izdevums izdots, tas 30. septembrī un 1. oktobrī nedrīkst atrasties tirdzniecībā.

Turpretī sociālajos tīklos un internetā bezmaksas aģitācija nav ierobežota visā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Tas nozīmē, ka nav aizliegts publicēt un dalīties ar bezmaksas saturu vai paust savus politiskos uzskatus sociālajos tīklos arī vēlēšanu dienā un dienu pirms tās.

Ja iedzīvotāji dienās, kad ir spēkā aģitācijas ierobežojumi un aizliegumi, konstatē neatļautu politisko reklāmu izvietošanu, KNAB aicina par šādiem gadījumiem ziņot bezmaksas lietotnē "Ziņo KNAB", zvanot iestādes uzticības tālrunim 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.

KNAB atgādina, ka iestāde priekšvēlēšanu perioda laikā aktīvi seko līdzi politiskās reklāmas izvietošanai preses izdevumos, publiskās vietās un internetā.

Tikmēr Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome uzrauga priekšvēlēšanu aģitāciju elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Iespējamu Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumu gadījumā KNAB var uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu, kā arī fiziskām un juridiskām personām piemērot naudas sodu.

Jau ziņots, ka sestdien, 1. oktobrī, Latvijā notiek 14. Saeimas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!