Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Vīnogu lapas ir skaists sienas, mūra vai sētas dekors, bet tās var izmantot arī tīri praktiski. Piemēram, aizstāt ar tām cepampapīru. Lapās ietītā zivs vai gaļa sanāks īpaši sulīga!

To, ka lapās ietīta zivs vai gaļa ir baigi labā štelle, atklāju, pateicoties šefpavāram Rūdolfam Šteinbergam, izmēģinot viņa recepti – zivi rabarberu lapās. Brīdī, kad paudu savu sajūsmu par rezultātu, Rūdolfs pieņēma viņam veltītos komplimentus un ieteica pamēģināt arī vīnogu lapas. "Faktiski der jebkuras pietiekami platas un elastīgas lapas, kas ļaujas tīstīšanai un locīšanai. Lapās, atšķirībā no papīra un folijas, ir dabīgais mitrums, kas palīdz ietītajam produktam saglabāt sulīgumu, " pieredzē dalās šefpavārs.

Ja tā padomā, tad tā nav nekāda "ūber – trūber" novitāte. Mana omīte kļavu lapas izmantoja maizes cepšanai, uzliekot uz tām kukulīti un šaujot krāsnī iekšā. To joprojām dara arī mana mamma, bet viņas jaunākais mazdēls, kļavu lapas ieraugot, saka: "Re, kukulīša lapas!"

Saprotama lieta, ka visa veida lapas kā es, tā mani bērni izmantojam dažādām rotaļām, kad jāspēlē veikalos vai pavāros. Spēlējāmies, spēlējāmies, līdz kādu nedēļas nogali nolēmām paspēlēties pa īstam, vīnogu lapās ietinot lasi.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tātad: ņemam lasi, iesālām pēc savas patikšanas, saprašanas un garšas. Es to daru, ierīvējot rozā zivi ar sāli, nedaudz cukura un pāris pilēm citrona vai šļuku baltvīna. Lielākam sulīgumam pievienoju arī nedaudz eļļas.
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lasi sagriež gabaliņos jeb piegriež pēc vīnogu lapu izmēra. Atkarībā no vīnogu šķirnes arī lapas mēdz būt dažāda izmēra.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Nākamais solis ir ļoti atbildīgs – vīnogu lapu origami jeb ietīšana. To labprāt uzticu vīram, jo man trūkst pacietības. Man vajag – žvīk – žvāk – gatavs! Vai arī lasis ar visu lapu pret sienu!

Ja vīnogu lapas nav platas, tad droši var un vajag izmantot vairākas.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kad lasis ievīstīts lapās, vīstokli nostiprina, piemēram ar zobu bakstāmajiem kociņiem.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Satītais lasis gatavs doties uz cepeškrāsni, kas jau iesilusi līdz 180-200 grādiem. Droši drīkst izmantot arī nedaudz zemāku temperatūru, lasis no tā tikai iegūs – būs sulīgs un aromātisks.

Cepšanas laiks apmēram 7-10 minūtes. Jāatceras, ka, izņemot no cepeškrāsns, tas vēl turpina gatavoties.

Var izvēlēties arī lēnāku gatavošanu 140–150 grādos, attiecīgi cepot 20 minūtes.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ta – dā! Lasis gatavs! Izcili, ja var pa virsu uzliet granātābolu mērci! Tad tā ir pasakaina garša! Izcepto lasi var arī atdzesēt un pēc tam pievienot salātiem vai dažādām sviestmaizēm!

Starp citu, ne tikai vīnogas vērts novākt, bet arī lapas. Tās var iemarinēt un pēc tam izmēģināt lasi ietīt tajās vai vienkārši pagatavot dolmas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!