Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainas Bruņotie spēki, domājams, ir gandrīz pabeiguši Doneckas apgabala pilsētas Limanas aplenkšanu un pārrāvuši Krievijas spēkiem kritiskas sauszemes apgādes līnijas, savā ikdienas ziņojumā raksta ASV bāzētā domnīca "The Institute for the Study of War" (ISW).

ISW eksperti norāda, ka par to ziņo karu atbalstošie Krievijas militārie blogeri, kuriem pienāk informācija no kaujas lauka. Saskaņā ar šajos "Telegram" kanālos rakstīto ukraiņi ir pārrāvuši okupantu aizsardzību un noslēguši pēdējo ceļu, pa kuru varēja apgādāt Limanā izvietoto armijas grupējumu.

Situācija šajā rajonā tiek raksturota kā "galēji sarežģīta". Ziņojumā citēts kāds no blogeriem, kurš raksta, ka ukraiņi Limanai uzbrūk no trim pusēm.

Savukārt Vašingtonas Ārpolitikas institūta darbinieks Robs Lī raksta, ka "kabata" var sagrūt jau vakarā vai rīt, kas aizēno Maskavā gaidāmo Ukrainas teritoriju aneksijas pasākumu.

Viņaprāt ir maz ticams, ka Krievija vēl spēs atvilkt spēkus no Limanas bez smagiem zaudējumiem. Krievija cieš no dzīvā spēka un rezervju trūkuma Donbasā, viņš norāda. Limanas zaudēšana var novest pie tālākas Ukrainas spēku virzības dziļāk Donbasā, viņš rezumē.

Kādā drona video esot redzama vada lieluma Krievijas karavīru grupas bēgšana pie Limanas.


Ukrainas militārais žurnālists Jurijs Butusovs raksta, ka okupanti ar milirāro un zagtu civilo automašīnu kolonnu grasās pamest Limanas ielenkumu caur Torski. Lai gan ceļu apšauda ukraiņi, pati Torske vēl neatrodas Ukrainas kontrolē. Okupanti esot noraizējušies, ka pēc tumsas iestāšanās ukraiņi varētu ienākt arī Torskē un pēdējās atkāpšanās iespējas būs noslēgtas.

Ukrainas Prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks atgādina, ka Krievija pirms astoņiem gadiem aplenca Ukrainas spēkus pie Ilovajskas. “Toreiz mūsu puiši piekrita iziet bez ieročiem. Bet Krievija vārdu neturēja – kolonnu sašāva. Tagad iziešanu no Limanas katla nāksies lūgt Krievijai. Ja, protams, Kremļa banketā kādam ir daļa par saviem karavīriem,” raksta Reznikovs, acīmredzot atsaucoties uz okupēti Ukrainas teritoriju aneksijas ceremoniju, kas piektdien notiek Maskavā.

Sociālo tīklu ziņas liecina, ka Ukrainas spēki jau ir netālajā Jampilā.


Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!