Foto: Pixabay

Uzņēmumiem, kas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs nodrošina elektroenerģiju un gūst nesamērīgi lielu peļņu no enerģijas cenu kāpuma, tiks piemērotas papildu nodevas, piektdien vienojās ES valstu ministri.

"Ministri panākuši politisku vienošanos par pasākumiem, lai mazinātu elektroenerģijas cenu kāpumu," ierakstā tviterī paziņoja ES prezidējošā valsts Čehija.

Vienošanās tika panākta ārkārtas sanāksmē Briselē, kurā piedalījās par enerģētikas jomu atbildīgie ES valstu ministri.

Ar nodevām tiks aplikti to enerģētikas uzņēmumu pārmērīgie ieņēmumi un peļņa, kas kopš Krievijas Ukrainā sāktā kara sākuma ir guvuši labumu no cenu kāpuma.

Dalībvalstu iekasētā nauda tiks izmantota atbalstam grūtībās nonākušām mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kas saskaras ar elektrības rēķinu strauju pieaugumu.

Viena nodeva, par kuru piektdien panākta vienošanās, attiecas uz spēkstacijām, kas elektroenerģijas ražošanai izmanto lētākus resursus salīdzinājumā ar šobrīd dārgo gāzi. Šādiem uzņēmumiem ir paredzēts noteikt ieņēmumu ierobežojumu 180 eiro apmērā par megavatstundu (MWh).

Otrs tā dēvētais solidaritātes ieguldījums attieksies uz fosilos kurināmos izmantojošo uzņēmumu pārmērīgajiem ienākumiem.

Pateicoties šiem abiem ārkārtas pasākumiem, ES dalībvalstīm varētu tikt nodrošināti līdz pat 140 miljardiem eiro, lai finansētu patērētājiem paredzētus atbalsta mehānismus.

ES valstu ministri arī apstiprināja obligāto elektroenerģijas taupīšanas mērķi 5% apmērā augsta pieprasījuma laikā un apņēmās brīvprātīgi samazināt kopējo elektroenerģijas patēriņu par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!