Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprinājis, ka viņa valsts ir oficiāli paudusi vēlmi pievienoties NATO, ziņo "Sky News".

"Mēs speram savu izšķirošo soli, parakstot Ukrainas pieteikumu par paātrinātu pievienošanos NATO," Zelenskis rakstījis savā "Telegram" profilā. Prezidents sacīja, ka Ukraina jau "de facto" ir daļa no alianses.

"Mēs uzticamies viens otram, palīdzam viens otram un aizsargājam viens otru," norādīja prezidents.

Runājot par Ukrainas izteikto vēlmi paātrināti pievienoties NATO, Ukrainas prezidents izteicās, ka Somija un Zviedrija uzsāka [procedūru], lai pievienotos aliansei, nepiedaloties oficiālajā dalības plānā, un tāpēc Ukrainai ir godīgi rīkoties tāpat, Zelenska teikto citē britu raidsabiedrība BBC.

Šķietami atsaucoties uz Vladimira Putina iepriekš pausto aicinājumu atsākt sarunas starp Ukrainu un Krieviju, Zelenskis izteicās, ka tā bija "mūsu valsts, kas vienmēr" centusies līdzāspastāvēt ar Krieviju "uz vienlīdzīgiem, godīgiem, cienīgiem nosacījumiem".

Zelenskis arī norādīja, ka miera sarunas ar Putinu nav iespējamas, sakot: "Viņš nezina, kas ir cieņa un godīgums. Tāpēc mēs esam gatavi dialogam ar Krieviju, bet ar citu Krievijas prezidentu".

Krievija ir apgalvojusi, ka Ukrainas ambīcijas pievienoties aliansei bija daļa no tās iebrukuma argumentācijas. Pirms iebrukuma tā bija pieprasījusi Ukrainai parakstīt juridiski saistošas garantijas, ka tā neiestāsies NATO.

Taču Kijiva un Rietumi teica, ka tas ir iegansts iepriekš plānotam iebrukumam.

Zelenska paziņojums izskan dienā, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja par vairāku Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijai.

Vienošanos parakstīja okupantu ieceltie četru daļēji okupēto Ukrainas apgabalu līderi un diktators Putins, kurš ceremonijas laikā sēdēja pie atsevišķa galda un dokumenti viņam tika pienesti, raksta raidsabiedrība BBC.

Līguma parakstītāji no okupēto teritoriju puses ir Kremļa ielikteņi Deniss Pušiļins (Donecka), Leonīds Pasečņiks (Luhanska), kā arī Jevgēnijs Balickis (Zaporižjas apgabals) un Vladimirs Saldo (Hersonas apgabals).

Vienošanās par teritoriju aneksiju vēl formāli jāapstiprina Valsts domē un Federāciju padomē. Pēc tam procedūras pēdējais posms ir atbilstoša likuma parakstīšana, kas jādara prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!