Foto: LETA

Datu valsts inspekcija (DVI) piemērojusi 1,2 miljonu eiro sodu tehnoloģiju uzņēmumam SIA "Tet" saistībā ar personas datu apstrādi, nodrošinot satura straumēšanas pakalpojumu "Tet+", "Delfi Bizness" informēja uzņēmumā. "Tet" nepiekrīt DVI lēmumam, tādēļ to apstrīdējis tiesā.

"Tet" uzsver, ka nav nodarīti zaudējumi nevienam "Tet+" klientam, ko savā lēmumā konstatē arī DVI. Tāpat uzņēmums uzsver, ka ir ieviesis un ievēro stingras prasības privātpersonu datu aizsardzībai, ko turpina arvien pilnveidot atbilstoši jauninājumiem, labākajai praksei, ekspertu un uzraugošo institūciju rekomendācijām, kā arī biznesa attīstības prasībām. Cienot DVI kompetenci datu aizsardzības jomā, "Tet" tomēr uzskata tās lēmumu par nepamatotu.

DVI lēmums saistīts ar notikumu 2020. gadā, kad kāda privātpersona, izmantojot citas personas datus, centās, pēc "Tet" vēstītā, negodprātīgi iegūt piekļuvi "Tet+" platformas pakalpojumiem. Šāda personas rīcība esot bijusi saistīta ar mēģinājumu apiet jaunas paaudzes televīzijas pakalpojuma pieteikšanas procesā ietvertos drošības risinājumus. "Tet" uzsver, ka kopš tā laika ir turpināta pakalpojuma lietošanas pilnveidošana, lai izslēgtu šādus negodprātīgas rīcības mēģinājumus. Arī DVI neesot konstatējusi cietušo vai zaudējumu nodarīšanu kādai konkrētai personai. Turklāt "Tet" ir operatīvi novērsis jebkādas iespējas, kas varētu radīt negatīvas sekas klientiem.

“Augsti vērtējam datu aizsardzības nozīmību un DVI darbu, tomēr iebilstam pret lietas apstākļu vērtējumu un procesu, kā arī tā rezultātā uzņēmumam piemēroto sodu. Lai datu aizsardzības sistēma strādātu iedzīvotāju interesēs, primāri jānotiek uz konsultēšanu un prakses uzlabošanu vērstai sadarbībai, nevis sodīšanas iespēju meklēšanai,” uzsver "Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks,

"Tet" šonedēļ iesniedza prasību tiesā ar lūgumu DVI lēmumu atcelt pilnībā. "Delfi Bizness" neizdevās dabūt DVI komentāru par šo lēmumu.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu un 28,852 miljonu eiro peļņu. "Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!