Foto: Shutterstock
Absolūta mīlestība un tikpat absolūts noliegums. Runājot par aknu pārvēršanu dažādos ēdienos, vienaldzīgo nav. Laikā, kad aktuāla visa veida ietaupīšana, aknas ar savu cenu un piedāvājumu izvirzās līderos un dažam labam noliedzējam liek pārskatīt savu viedokli un meklēt receptes, jo viss atkarīgs, kā aknas pagatavo. Pastēte nav vienīgais veids!

Gaļasmašīna, mans lielais un bārdainais tētis un es, kurai viņš atļauj gaļasmašīnas vēderā likt apceptus akniņu gabalus. Vēl vairāk, viņš atļauj man ar karoti panašķoties ar samalto masu. Brīdī, kad samaltā masa tika samaisīta ar visādām piedevām un salikta bļodiņās sastingt, man vairs neinteresēja. Fū un pē, aknu pastēte man negaršo! Tad jau labāk gabaliņos saceptas aknas uz baltmaizes, tās bija krietni gardākas!

Es izaugu, pieaugu, iemācījos ēst vārītus burkānus, ceptus sīpolus un olīvas. Arī aknu pastēte man iegaršojās tik ļoti, ka sāku to gatavot pati. Jāteic, ka aknas vispār ir nenovērtēts produkts, jo tas spēj piedāvāt gandrīz visas tās pašas iespējas, ko gaļa "parastā", bet ir krietni lētākas.

Izvēloties aknas, jāņem vērā, ka vistas aknas atšķirsies no cūku aknām gan struktūrā, gan pagatavošanas veidā. Vairāk par aknu īpašībām un atšķirībām var lasīt šeit.

Ko no šī produkta labu pagatavot?

Foto: Shutterstock


Saprotama lieta, ka var sākt ar klasiku – aknu pastēti. To var ēst gan siltu ar piedevām, gan sapildīt traukos un papildināt sviestmaizes.

Foto: Shutterstock

Runājot par sviestmaizēm – tām ne vienmēr vajag virsū ziest aknu pastēti. Tīri labi smeķē vienkārši ceptas aknas ar sīpoliem un dažādiem garšaugiem!

Foto: Shutterstock

Siltas, tikko ceptas aknas ir vienkārši perfektas kombinācijā ar svaigiem salātiem, ko droši var papildināt ar kādu saldu noti, piemēram vīģi vai meloni.

Foto: Shutterstock

Aknu plācenīši min uz papēžiem pastētei, jo arī ir samērā pieprasīti un bieži gatavoti. Patiesībā šie plācenīši liek kotletēm nervozi mīņāties pie pannas, jo labi un pareizi sagatavoti plācenīši spēj pat "iekabināt" pannas karalienēm – kotletēm.

Foto: Shutterstock

Saprotama lieta, ka aknas droši var pievienot dažādos stūķos un sautējumos vai pārvērst pagājušā gadsimta ēdnīcu bestsellerā stroganovā vai sīpolu sitenī. Nenoēsties!

Foto: Shutterstock

Ceptas aknas izcili ļaujas arī dažādām ietīšanām kā lavašā, tā sautētās kāpostu lapās. Galvenais – pievienot pareizās garšvielas un atrast pareizo aknu veidu.

Lai radošs jaunu garšu meklējumu laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!