Foto: F64

Valsts policija (VP) septembrī kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nodeva krimināllietu par iespējamām pretlikumīgām darbībām, ko izdarījuši Latvijā reģistrēta uzņēmuma pārstāvji ar nolūku izkrāpt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu naudas līdzekļus lielā apmērā – 120 000 eiro, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

2015. gada 29. janvārī VP tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, un pēc Krimināllikuma 195. panta 1. daļas – par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Izmeklēšanas laikā tika iegūti un nostiprināti pierādījumi tam, ka Latvijā reģistrēta uzņēmuma amatpersonas, personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās bija izveidojušas krāpniecisku shēmu, proti, izmantojot dažādus uzņēmumus, veica saimnieciski nepamatotas finanšu transakcijas. Šīs personas īstenoja fiktīvu finanšu līdzekļu pārskaitīšanu no uzņēmuma norēķinu konta vairākkārtīgu darījumu ietvaros, kas veido riņķveida darījumu shēmu. Tā tika maskēts finanšu līdzekļu pārskaitījumu patiesais mērķis. Tas tika darīts ar nolūku slēpt pārskaitīto finanšu līdzekļu sākotnējo izcelsmi un atgriezt tos atpakaļ ar citu pamatojumu tam pašam uzņēmumam. Darījums sastāvēja no vairākiem posmiem, mākslīgi sadārdzinot projekta līdzfinansējuma attiecināmās izmaksas.

Šādi, lai ar viltu saņemtu valsts budžeta subsīdijas, tika maldināts Lauku atbalsta dienests. Prettiesisko darbību rezultātā uzņēmums izkrāpa ES struktūrfondu naudas līdzekļus – 120 000 eiro.

Kriminālprocesā par aizdomās turētām personām tika atzīti trīs vīrieši.

2022. gada 21. septembrī VP kriminālprocesā pabeidza izmeklēšanu, to nododot Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!