Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Šajā situācijā, kad valstij jātiek galā ar dažādām grūtībām, būtu nepieciešama plašāka koalīcija, kas līdz ar to būtu stabilāka, taču tas tiks izlemts turpmāko sarunu gaitā, medijiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš arī atkārtoja, ka premjera amata kandidātu nenosauks ātrāk par 1. novembri.

Prezidents pirmdien tikās ar 14. Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, pārrunājot prioritātes un norādot tiem, ka nākamajai valdībai ir jābūt reformu valdībai. Tāpat esot nepieciešama tāda valdība, kas spēj paātrināt Latvijas attīstību, proti, nepieciešamas strukturētas reformas.

"Nākamajai valdībai ir jābūt reformu valdībai, jo nākamie četri gadi būs grūti, un ir nepieciešama tāda valdība, kas spēj paātrināt Latvijas attīstību. Ir nepieciešamas strukturētas reformas un attiecīgi arī jāveido koalīcija," sacīja Levits.

Krīzes situācijā plašāka koalīcija ir stabilāka – tā var labāk darboties, uzskata Levits, vienlaikus pieļaujot, ka gadījumā, ja ideoloģiskās nesaderības ir pārāk lielas, iespējamas ir arī citas sadarbības formas.

Patlaban jautājums ir par to, vai koalīciju veidos trīs – "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība – vai četras partijas, no kurām beidzamā būtu "Progresīvie". Tas, kā vairākkārt atzīmējis prezidents, noskaidrosies sarunu rezultātā.

Levits pilnvarojis šī brīža premjeru, "Jaunās vienotības" politiķi Krišjāni Kariņu (JV) uzsākt konsultāciju procesu ar pārējām frakcijām par iespējamo koalīciju. Plānots, ka pēc nedēļas Kariņš ziņos par šo sarunu rezultātiem.

Vienlaikus Levits uzsvēra, ka tas nenozīmē šī politiķa izvirzīšanu par kandidātu. Proti, kā jau iepriekš norādīja prezidents, premjera kandidāts tiks nosaukts pēc 1. novembra, turklāt tikai tad, kad Levits būs iepazinies ar izstrādāto koalīcijas līgumu.

Prezidents sagaida, ka jaunais koalīcijas līgums visaptveroši atrunās ne tikai galvenos jautājumus, bet arī dažādas nianses, iespējamas domstarpības, kā arī valdības struktūru un veicamās reformas.

Jautājumā par strukturālām reformām Levits izcēla pārkvalifikāciju, kas būtu ekonomikas jautājums, kā arī vairākkārt uzsvēra izglītības un zinātnes nozari kā tādu, kas pieprasa būtisku uzmanību.

Jau ziņots, ka Levits pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka nākamās nedēļas tiks intensīvi izmantotas, veidojot jauno koalīciju, kuras pamatā būtu jābūt kvalitatīvi izstrādātam koalīcijas līgumam, kas iekļautu risinājumus dažādiem "piņķerīgiem" jautājumiem, atrunātu iespējamās domstarpības, programmu un valdības struktūru.

Tikai pēc tam, kad būs tapis koalīcijas līgums, kas prezidenta acīs ir gana kvalitatīvs, tiks nosaukts premjera kandidāts. "Koalīcijas līgumam – tas būtu mans uzstādījums – ir jābūt labākam nekā iepriekš," izteicās Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!