Septembra beigās atklāts jauns marķēts pārrobežu maršruts, kas šķērso Latvijas un Lietuvas valstu teritoriju, – velomaršruts Nr. 790 "Pa Pirmā pasaules kara bunkuriem".

Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes "TAKA" pārstāve Viktorija Parņeviča norāda, ka Pirmā pasaules kara laikā Latvijas un Lietuvas teritorijā vairākus gadus atradās frontes "Dzīvības un nāves" līnija. Tās abās pusēs tika būvēta sarežģīta nocietinājumu sistēma ar ierakumiem, tranšejām un bunkuriem. Neskaitāmie kritušo karavīru apbedījumi liecina, ka te cīnījušies tūkstošiem karavīru. Tagad pa šīm teritorijām izveidots jauns velomaršruts Nr. 790 "Pa Pirmā pasaules kara bunkuriem".

Velomaršruta, kas šķērso Latvijas un Lietuvas valstu teritoriju, kopējais garums ir apmēram 85 kilometri. Tā maršruts Latvijā: Meduma ezers–Medumu vecticībnieku lūgšanu nams–Medumu Svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīca–Atpūtas komplekss "Saulesstari"–Atpūtas vieta pie Medumu ezera–Medumu parks un taka–Ēģiptes luterāņu draudzes baznīca–Raiņa skolotāja Gustava Bazenera kapa vieta. Tā maršrutu kartē skati, klikšķinot šeit.

"Pirmais pasaules karš atstājis ilgi nedzīstošas rētas ne tikai cilvēku likteņos un sirdīs, bet arī mūsu zemē. Līdz mūsu dienām Augšdaugavas novada Medumu pagasta mežos vēl ir neskaitāmi, līdz mūsu dienām saglabājušies vāciešu veidoti betona bunkuri, lielgabalu un munīcijas novietnes, ierakumi, abās frontes pusēs karojošo karavīru kapi," stāsta Parņeviča. "Šajā maršrutā ir iespēja apskatīt vairākus labāk saglabājušos bunkurus, kā arī Pirmā pasaules kara ekspozīcijas Medumos un Turmatā, kas veltītas Pirmajam pasaules karam."

Ekspozīcija Turmantā (Lietuvā) jau darbojas un aicina apmeklētājus apskatīt interesantus artefaktus, eksponātus un Pirmā pasaules kara liecības. Ekspozīcija Medumos vēl tiek veidota un tiks atklāta 2023. gada februārī.

Jāņem vērā, ka šis ir pārrobežu maršruts, kas šķērso gan Latvijas, gan Lietuvas teritoriju, tādēļ līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam – pasei vai ID kartei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!