Foto: Shutterstock

Šogad banka izjūt noturīgu pieprasījumu pēc aizdevumiem gan privātmāju iegādei, gan būvniecībai, kas liecina, ka daļa no dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem ir gatavi krasai dzīvesveida un vietas maiņai, lai tiktu pie savas ģimenes privātmājas, portālu "Delfi" informēja SEB bankas Privātpersonu būvniecības finansēšanas grupas vadītājs Ivars Golovanovs.

No šī gada sākuma līdz septembra beigām būvniecības kredītu apjoms saglabājies stabils, ar nelielu pieauguma tendenci. Ja vērtē izsniegto aizdevumu skaitu, salīdzinot ar 2021. gadu, šā gada trešajā ceturksnī bijis pieaugums 44% apmērā, bet finansējuma apjoma ziņā kāpums bija pat 59%. Šī tendence pamatā aptver klientus, kuri savas mājas būvniecībai iepriekš bija gatavojušies – iegādājušies zemi un izstrādājuši mājas projektu, stāsta Golovanovs.

"Neskatoties uz cenu pieaugumu un izaicinājumiem, kas saistīti ar atsevišķu materiālu pieejamību, cilvēki tomēr izšķīrās par labu tam, lai realizētu savu ieceri līdz galam. Rudenī var prognozēt nelielu samazinājumu, jo ir skaidrs, ka šogad uzbūvēt mājokli vairs nevar paspēt, tāpēc darbi tiek atlikti uz nākamo gadu," viņš saka.

Runājot par jauniem kredītu pieteikumiem, bankas pārstāvis teic, ka cilvēki interesējas gan par finansēšanas iespējām zemes iegādei, gan būvniecībai, ievāc informāciju par kredītlikmēm, kas pieaug starpbanku likmes Euribor kāpuma dēļ, un par iespējamo aizdevuma summu. "Ņemot vērā, ka gan zemes iegādei, gan mājas būvniecībai, cilvēkam ir vajadzīgs arī paša finansējums, daudzi uzmanīgi vēro norises nekustamo īpašumu tirgū, lai sagaidītu īsto brīdi, piemēram, sava dzīvokļa pārdošanai, zemes iegādei," secināts bankā.

Vidējā summa, kuru klienti aizņemas mājokļa būvei, ir aptuveni 150 tūkstoši eiro. "Domājot par savām iespējām atmaksāt aizņēmumu, būtu jāņem vērā Euribor likmes kāpums šogad. Salīdzinājumam: ja kredīts 100 tūkstošu eiro apmērā uz 20 gadiem tika ņemts šā gada maijā, ikmēneša maksājums būtu ap 500 eiro. Šobrīd tie jau būs 600 eiro un Euribor likmes kāpums vēl varētu turpināties. Ņemot vērā cenu kāpumu praktiski visās jomās, ikmēneša maksājumu vairāku simtu eiro apmērā, ģimenēm, kas vēlas būvēt privātmāju, kopējiem ienākumiem vajadzētu būt vismaz 2500-3000 eiro pēc nodokļu nomaksas," brīdina Golovanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!