Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Kad šķiet, ka Latvijā viss jau redzēts un visas dabas un purva takas izstaigātas, kāpēc nedoties ciemos pie kaimiņiem, kuri arī bagāti ar skaistām pastaigu vietām? Viena no tādām atrodas Lietuvā, Žagares reģionālajā parkā – tas ir Mūsas tīreļa purvs, kurā atrodas garākā purva laipa valstī.

Iespaidīgā laipa no dēļiem ierīkota 2015. gadā un drīz tika ierakstīta Lietuvas rekordu grāmatā kā garākā purva laipa Lietuvā. Kopējais takas garums ir gandrīz astoņi kilometri, prezīcāk – vienā virzienā tā stiepjas 4480 metru garumā, rakstīts "Visit Šiauliai" mājaslapā. Taka purvā pēc tās pagarināšanas 2019. gadā izbūvēta apļveida, tādēļ atpakaļceļš vedīs garām citām ainavām. Apmēram vidusceļā taka sadalās – viens ceļš ir garāks un aizved dziļāk mežā, otrs ceļš ir nedaudz īsāks. Ejot pa garākā posma ceļu, var aplūkot tīreļa laukakmeni, kas, visticamāk, 14.–16. gadsimtā tika izmantots pagānu dievu upurēšanai. Šī ir arī vieta, kur no padomju varas slēpās lietuviešu mežabrāļi pēc Otrā pasaules kara.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Šis Ziemeļlietuvas dabas komplekss sastāv no purviem, mežiem un mitrājiem. Caur purvu tek Mūšas un Juondupes upe, tajā atrodas dabiskais Miknaiču ezers. Rakstā "Lietuva vilina ar gastronomiskiem piedzīvojumiem un iespaidīgiem skatiem uz meža masīviem" Lietuvas nacionālā tūrisma attīstības aģentūra "Lithuania Travel" norādījusi, ka šī ir īstā vieta, kur baudīt absolūtu mieru, jo visapkārt valda dziļš klusums, kuru pārtrauc tikai tur mītošo savvaļas dzīvnieku radītās skaņas.

Visas takas garumā izvietoti informatīvie stendi par tīreli un purva iemītniekiem. Pastaigājoties pa taku, kategoriski aizliegts smēķēt un aiz sevis atstāt atkritumus. Pirms ieejas tīrelī ir piknika vieta un deviņus metrus augsts skatu tornis, kas paver skatam ezera un purva klaju plašumu. Mūsas tīrelis ir iekļauts aizsargājamo teritoriju tīklā "Natura 2000".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!