Jau sen pagājuši laiki, kad iekštelpu uzkopšanas rīku arsenāls aprobežojās vien ar birsti, ūdens spaini, grīdas lupatu, putekļu drāniņu un avīzēm logu spodrināšanai. Šobrīd teju katrā mājsaimniecībā atrodams vismaz putekļu sūcējs. Attīstoties tehnoloģijām, mājas uzkopšanas ierīču klāsts ir ievērojami paplašinājies, un šobrīd iespējams iegādāties arī dažādas elektriskās birstes grīdu mitrajai uzkopšanai, ierīces, ar kurām ne tikai var tīrīt, bet arī dezinficēt virsmas, un vēl daudz dažādu inovatīvu iekārtu, kas mājas uzkopšanu ne tikai padara efektīvāku, bet arī vienkāršāku un ātrāku. Plašāk par to visu šajā rakstā.
Cik tīrs ir gana tīrs?
Lai gan ikvienam patīk, ka mājās ir tīrība un kārtība, ne visi ar degošām acīm ir gatavi mesties uzkopšanas darbos, jo tie prasa ne tikai enerģiju, bet arī laiku. Aplams ir uzskats, ka uzkopšanai jāiet roku rokā ar nogurumu, sāpošu muguru un sadzīves ķīmijas smārdu. Izmantojot pareizās ierīces, mājas tīrīšanu iespējams padarīt baudāmu, izvairoties no stundām ilgas beršanas un pucēšanas.
Uzskati par to, kas ir tīrs, ļoti atšķiras. Daļa cilvēku piever acis uz sīkumiem un ikdienā izdara tikai pašu minimumu, taču netrūkst arī tādu, kas mājokļa uzkopšanai pievēršas ļoti pedantiski un vēlas, lai katrs kaktiņš spīd un laistās. Izmantojot uzkopšanas ierīces, kas pielāgotas dažādiem darbiem, iespējams iegūt izcilu rezultātu, kā arī ievērojami ietaupīt laiku un enerģiju. Ja uzkopšana tiks veikta regulāri, būs jāiegulda minimālas pūles, lai tiktu uzturēta pastāvīga tīrība.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Putekļu sūcēji
Putekļu sūcējs ir viena no pamata ierīcēm, ar kuru parasti tiek sākti uzkopšanas darbi. Tirgū pieejami daudz un dažādi putekļu sūcēji, kas atšķiras ne tikai pēc to veiktspējas, bet arī cenas. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā un izvēlēties savam miteklim piemērotāko risinājumu? Vispirms ir svarīgi saprast, cik liela platība ierīcei būs jāuzkopj. Tāpat arī būtiski aspekti ir tās sūkšanas jauda, manevrētspēja un kompaktums, jo ikdienā tā kaut kur būs arī jāuzglabā. "Kärcher" piedāvā ierīces, kas iederēsies gan vienistabas dzīvoklī, gan arī lielā ģimenes mājā un spēs savākt ne tikai redzamos putekļus un netīrumus, bet arī, pateicoties HEPA higiēniskajiem filtriem, samazinās dažādu alergēnu, piemēram, putekļu ērcīšu izkārnījumu, daudzumu apkārtējā vidē.
Sausās uzkopšanas putekļu sūcēji pamatā iedalās divās kategorijās – ar kabeli jeb elektriskie putekļu sūcēji un ar akumulatoru darbināmās ierīces. To darbības pamatprincips ir nosacīti vienāds. "Kärcher" elektriskie putekļu sūcēji netīrumus savāc filtru maisos, vai, otrs variants, tie nonāk caurspīdīgā konteinerā ar multiciklonu tehnoloģiju. Savukārt akumulatora putekļu sūcējiem ir vairāku pakāpju filtru sistēma un viegli iztukšojama putekļu tvertne.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Vertikālie bezvadu putekļu sūcēji ir ļoti kompakti, tiem ir izcila manevrētspēja, liela sūkšanas jauda, tie ir energoefektīvi, viegli, sniedz pārvietošanās brīvību, ir ērti uzglabājami un atkarībā no izvēlētās darbības jaudas un modeļa ar vienu uzlādi spēj nodrošināt līdz pat 50 minūšu darbības laiku. Savukārt klasiskie tvertnes putekļu sūcēji ar kabeli ir lieliski piemēroti lietošanai gan dzīvoklī, gan mājā. Tie nodrošina izcilu tīrību un ir aprīkoti ar dažādām ērtām funkcijām, piemēram, automātisko kabeļa uztīšanu.

Vairums "Kärcher" bezvadu putekļu sūcēju ir aprīkoti ar rotējošu birsti, kas ir lielisks palīgs matu un dzīvnieku spalvu savākšanā no paklājiem. Arī "Kärcher" vada putekļu sūcējiem šāda "turbobirste" ir pieejama kā papildus iegādājams aksesuārs – ar tās palīdzību iespējams ne tikai savākt matus un spalvas, bet arī rūpīgāk iztīrīt paklājus, jo tīrīšanas laikā paklāja sariņi tiek spēcīgi izkratīti, atbrīvojot lielu daļu no gružiem, kas noslēpušies starp sariņiem
PADOMS

Iegādājoties putekļu sūcēju, tas, kam noteikti vajadzētu pievērst uzmanību, ir HEPA filtrs, par kura eksistenci daudzi nemaz nenojauš. Tas ir smalko daļiņu filtrs, kas aiztur lielāko daļu alergēnu, piemēram, ziedputekšņus, blaugznas un putekļu ērcītes. Arī šis filtrs ir regulāri jāmaina.

Bezvadu elektriskās slotas
Bezvadu elektriskās slotas ir paredzētas ātrai uzkopšanai, un tās ir piemērotas gan blīviem īssaru paklājiem, gan dažādiem grīdas segumiem un flīzēm. Elektriskā slota ir zelta vidusceļš starp putekļu sūcēju un birsti un lieliski noderēs mājdzīvnieku spalvu vai drupatu savākšanai. Tā ideāli piemērota tam, la savāktu smiltis un netīrumus pie ieejas durvīm. Tā savāc gružus īpašā konteinerā, kuru viegli var izbērt. Tā ir arī ļoti piemērota vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir grūtības pieliekties vai pietupties. Tāpat ar to var it viegli savākt gružus vietās, kas grūti pieejamas ar parasto slotu, piemēram, zem galdiem vai mēbelēm uz kājiņām.
Grīdu mazgātāji un grīdu tīrītāji
Lai nodrošinātu vislabāko tīrību, ik pa laikam ir nepieciešams veikt grīdu mitro uzkopšanu. Šim nolūkam pieejamas dažāda veida slotas, dažādu materiālu grīdas lupatas un ūdens spaiņi ar ūdens izgriešanas funkcijām, taču šādai uzkopšanai ir arī ēnas puse – spainī esošais ūdens ātri kļūst netīrs un, to laicīgi nenomainot, būtībā netīrumi nevis tiek savākti, bet gan tiek vienmērīgi “izsmērēti” pa visu grīdu. Labam rezultātam ūdens ir vairākkārt jānomaina un grīda jāpārmazgā.
Ja ūdenim ir pieliets kāds tīrīšanas līdzeklis, pēc nožūšanas uz virsmas paliek plāna netīrumu un tīrīšanas līdzekļa kārtiņa, kas laika gaitā uzkrājas vairākos slāņos. Arī grīdu žūšanas laiks ir diezgan ilgs un var radīt diskomfortu, ja mājsaimniecībā ir vairāki cilvēki un dzīvnieki. Šajā situācijā risinājums ir bezvadu grīdas mazgātāji un grīdu tīrītāji, kas paredzēti mitrai uzkopšanai un nodrošina to, ka virsmas ne tikai tiek rūpīgi notīrītas, bet arī ātri nožūst. Atsevišķi modeļi, tādi kā "Kärcher FC7", spēj grīdu ne tikai kvalitatīvi uzmazgāt, bet arī savākt sīkus gružus. Ar šiem mazgātājiem iespējams arī savākt nelielu daudzumu izlijuša šķidruma.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Bezvadu grīdas mazgātāji
Bezvadu grīdas mazgātājs pilnībā izslēdz ūdens spaiņa nepieciešamību, jo ierīcē ir divas tvertnes. Viena paredzēta tīrajam ūdenim, bet otrā tiek savākts netīrais ūdens. Ierīces pamatnē ir iebūvēti divi rotējoši rullīši, kas grīdu nepārtraukti mitrina ar tīru ūdeni, savukārt netīrais šķidrums nonāk tam paredzētajā tvertnē. Bezvadu grīdas mazgātājs uz virsmas atstāj minimālu mitruma daudzumu, un tas nozīmē, ka ne tikai žūšanas process būs ļoti ātrs, bet ar iekārtu var apstrādāt arī delikātākus grīdas segumus, kuriem nepatīk pārlieku liels mitrums.
Grīdu tīrītāji – mitrā uzkopšana un netīrumu savākšana
Grīdu tīrītāji ir ierīces "divi vienā". Atkarībā no izvēlētās klases tās ne tikai mazgā grīdas un vienlaikus savāc mitros netīrumus, bet arī spēj savākt lielākas noplūdes, putekļus un sausos netīrumus. Pateicoties pamatnē esošajiem rullīšiem, kas veic vairākas slaucīšanas kustības vienlaicīgi, tiek nodrošināta higiēniska tīrība, un iegūtais rezultāts pārspēj jebkuru tradicionālo slotu. Svarīgs aspekts: salīdzinot ar parasto slotu un spaini, tiek būtiski arī ietaupīts grīdu uzkopšanai nepieciešamais ūdens daudzums. Jaudīgākais un daudzfunkcionālākais piedāvājumā esošais grīdas tīrītājs ir "FC 7", kas likvidē visa veida mitros un arī sausos netīrumus.

""FC 7" bezvadu iekārta nodrošina to, ka pirms grīdu mazgāšanas nav nepieciešams sūkt putekļus, un tas nozīmē, ka tiek būtiski ieekonomēts laiks. Ierīcē ir arī matu filtrs, un tajā ir iebūvētas tīrā un netīrā ūdens tvertnes. Pamatnē esošos rullīšus var viegli izņemt un mazgāt veļas mašīnā," stāsta uzņēmuma pārstāvis. 
Logu tīrītāji
Daudzi logus no ārpuses mazgā tikai divas reizes gadā – pavasarī un rudens sākumā. Joprojām valda uzskats, ka tas ir ļoti laikietilpīgs un piņķerīgs process, taču "Kärcher" piedāvā iekārtas, kas šo mītu lauž, un pierāda – logu spodrināšanai nav jābūt mokošai un šim darbam nav jāvelta neskaitāmas nogurdinošas stundas. Ar bateriju darbināmie jaunākās paaudzes logu tīrītāji tīra, neatstājot švīkas, tie ir parocīgi, ērti lietojami un garantē vislabāko rezultātu, kādu nav iespējams iegūt ar tradicionālajām tīrīšanas metodēm.

Ar akumulatoru darbināmā "Window Vac" iekārta kombinācijā ar izsmidzināšanas pudeli un mikrošķiedras tīrītāju trīs soļos nodrošina efektīvu logu mazgāšanu un stiklu dzidrumu bez švīkām un ūdens pilienu nosēdumiem – iekārta sasūc netīro ūdeni un mazgāšanas līdzekļa atliekas. Ja nepieciešams tīrīt lielus, augstus logus, šim nolūkam iespējams iegādāties pagarinājuma kātu komplektu. "Window Vac" paredzēts ne tikai logu tīrīšanai, bet arī dažādu virsmu atbrīvošanai no mitruma un lieliski noderēs arī spoguļu, flīzētu virsmu, dušas kabīnes sienu un stikla mēbeļu notīrīšanai.

"Window Vac" ļauj arī acumirklī noņemt logu aizsvīdumu virtuvēs, kur intensīvas gatavošanas laikā mēdz aizsvīst logi, vannas istabās vai arī mājās, kur vēl nav ieslēgta apkure. Tas ir svarīgi, jo pie aizsvīdušas logu virsmas viegli pielīp putekļi un logi un spoguļi ātri paliek netīri, kā arī, šim aizsvīdumam palēnām iztvaikojot, telpas mitruma līmenis nemazinās, kas rada ideālus apstākļus tam, lai veidotos pelējums.
Savukārt īpaši grūti notīrāmiem traipiem no gludām virsmām paredzēts "KV 4" virsmu berzējs. Šī bezvadu iekārta ir aprīkota ar vibrofunkciju un šķīduma padevi. Tā spēj notīrīt pat visnoturīgākos traipus, to vienkārši pārslidinot pāri virsmai. 
Tie, kuriem mājās ir mazi bērni, iespējams, ir piedzīvojuši situācijas, kad mazais mākslinieks uz loga ir izpaudies ar permanento marķieri. "KV 4" marķiera pēdas ātri un viegli notīrīs bez drudžainas beršanas. Ierīce ir paredzēta dažādu gludu virsmu tīrīšanai un lieliski derēs arī piedeguma notīrīšanai no keramiskās plīts virsmas.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Tvaika tīrītāji
Tvaika tīrīšanas iekārtas paredzētas ne tikai tīrīšanai, bet arī dezinfekcijai. Tās spēj nogalināt baktērijas un vīrusus, nodrošinot tīrību un higiēnas prasību ievērošanu, neizmantojot nekādus mazgāšanas līdzekļus. Ar piemērotiem aksesuāriem tvaika tīrīšanas iekārtu pielietošanas iespējas ir gandrīz neierobežotas – ar tām var apstrādāt dažādu materiālu grīdas, virtuves skapīšus, ledusskapjus, plīts virsmas, cepeškrāsnis, santehniku, flīžu šuves, dušas kabīnes savienojumus, veļasmašīnas, plastmasas mēbeles un rotaļlietas, auto salonus un motora nodalījumu, atsvaidzināt apģērbu, tīrīt sporta apavus un daudz ko citu. Atsevišķi modeļi, kas ir aprīkoti ar atbilstošiem piederumiem, ir piemēroti arī veļas gludināšanai.

"Kärcher" piedāvā veselu tvaika tīrītāju "ekosistēmu" – jebkuram modelim varat iegādāties papildu uzgaļus, birstītes, lupatiņas utt. visdažādākajiem tīrīšanas uzdevumiem. Vairāk par tvaika tīrīšanas iekārtām un to plašo pielietojumu var uzzināt šeit.
Universālie saimniecības putekļu sūcēji
Šie "universālie kareivji" – "Kärcher WD" sērijas modeļi – vislabāk piemēroti garāžai, auto sakopšanai, mājas darbnīcai vai remontdarbiem. To trūkums ir lielais izmērs, skaļā darbība un HEPA filtra neesamība. Taču plusi ir ievērojami – ļoti augsta sūkšanas jauda, robusta un izturīga konstrukcija, spēja sūkt šķidrumu, kā arī iespēja sūkt lielus gružus, neizmantojot filtru maisu. 

Spēja sūkt šķidrumu ir ļoti būtiska īpašība – ar šo modeļu palīdzību iespējams izsūkt aizdambējušos izlietni, iztukšot akvāriju, sasūkt negadījumu sekas virtuvē, vannasistabā vai apkures telpā, izsūkt ūdeni un dubļus no ēku ieejas mezglu kājslauķu "restītēm" un tvertnēm, iztukšot kublus, baseinus un citas tvertnes, kuras nav iespējams iztukšot līdz galam ar to izplūdes sistēmām.

Šie aparāti spēj savākt lielākus gružus, neizmantojot putekļu maisu, piemēram, ēveļskaidas mājas darbnīcā vai pa māju izkaisītus "Lego" klucīšus, vai, piemēram, izbirušas rokdarbu pērlītes utt. Noņemot putekļu sūcēja augšējo daļu, šos rupjos gružus un savāktās lietas var it vienkārši izbērt. Arī, veicot mājās remontdarbus, šie aparāti ir teju neaizstājami. Tas pats attiecas uz auto sakopšanu garāžā vai pagalmā.
Specializētās iekārtas

Pelnu sūcēji


Pelnus nedrīkst sūkt ar parasto putekļu sūcēju – ja pelni ir karsti vai starp tiem ir palikusi kāda kvēlojoša oglīte, tie var neatgriezeniski sabojāt putekļu sūcēju un izraisīt ugunsgrēku. Pelni grilā vasarā vai pelni kamīnā un apkures katlā ziemā. "Kärcher" īpašais, sertificētais pelnu sūcējs savāc pelnus uzticami un droši. Un rokas, to darot, vienmēr paliks tīras.

Paklāju tīrītāji


Tiem, kas cieš no alerģijas, mājdzīvnieku īpašniekiem, vecākiem ar maziem bērniem un daudziem citiem patīk, ka lietas ir pilnīgi tīras. Lai iztīrītu pleķi paklājā, nav jāsauc profesionāls tīrīšanas serviss vai, ilgi tupot uz ceļiem, paklājs jāberž. Šo darbiņu lieliski paveiks īpaši modeļi – paklāju tīrītāji. "Kärcher" paklāju tīrītāji tīra tekstilmateriālu virsmas, piemēram, paklājus, polsterētas mēbeles, matračus, automašīnas sēdekļus utt. Vairākus modeļus var izmantot arī kā parasto putekļu sūcēju.

Visus rakstā minētos produktus meklē