Foto: Publicitātes foto

ASV pret elektromobiļu ražotāju "Tesla" ir uzsākušas kriminālizmeklēšanu saistībā ar Īlona Maska vadītās kompānijas apgalvojumiem, ka tās ražotie elektromobiļi ir spējīgi braukt patstāvīgi, vēsta aģentūra "Reuters" ar atsauci uz trim neatkarīgiem avotiem.

ASV Tieslietu departaments pērn pievērsa uzmanību 16 ceļu satiksmes negadījumiem, no kuriem daži bija letāli, kuros iesaistīta "Tesla" elektromobiļu autonomās vadības sistēma "Autopilot" – vairāku avāriju brīdī šī sistēma, kas sola automobiļa spēju braukt pilnībā patstāvīgi, bija aktivizēta.

Jau no 2016. gada "Tesla" mārketinga materiālos tiek slavētas "Autopilot" sistēmas spējas. Īlons Masks pat izteicies, ka tā ražoto automobiļu autonomās vadības sistēmas "iespējams, ir prasmīgākas" nekā cilvēks-autovadītājs pats.

Savukārt aizvadītajā nedēļā Īlons Masks paziņoja, ka "Tesla" jau drīzumā ieviesīs autonomās vadības sistēmas uzlaboto versiju "Full Self-Driving", kas ļaus šo auto īpašniekiem braukt uz darbu, ciemos pie draugiem u.tml., vispār ne reizi nepieskaroties stūrei.

Arī šobrīd "Tesla" interneta mājaslapā ir reklāmas video, kurā tiek apgalvots, ka "persona autovadītāja sēdeklī ir tikai ceļu satiksmes noteikumu dēļ, tomēr patiesībā autovadītājs neko nedara, jo automobilis brauc patstāvīgi."

Savukārt citos produkta materiālos "Tesla" gan mudina autovadītājus turēt rokas uz stūresrata arī aktīva "autopilota" režīmā, proti, "Tesla" tehnoloģija ir radīta, lai asistētu stūrēšanā, bremzēšanā, paātrinājumā un braukšanas joslas ieturēšanā, bet šīs funkcijas "nepadara automobili pilnībā pašbraucošu".

Šādi pretrunīgi "Tesla" apgalvojumi varētu sarežģīt ASV Tieslietu departamenta lietu, norāda "Reuters" avoti.

Nedz "Tesla" kompānija, nedz tās vadītājs Īlons Masks, nedz arī ASV Tieslietu departaments komentārus "Reuters" aģentūrai par kriminālizmeklēšanu nesniedza.

Iepriekšminētajos 16 negadījumos "Tesla" autopilota režīmā "nepamanīja" un taranēja vai nu autoceļa drošības barjeru, vai arī uz ceļa stāvošu remontdarbu transportlīdzekli. Dažos gadījumos "Tesla" autovadītājam tas beidzās letāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!