Foto: Privātā arhīva foto

Mājās cepta maize ir izcila ideja ne tikai privātai lietošanai. Tā ir izcila dāvana un ciemkukulis ciemos ejot. Darbietilpīgākais šajā procesā ir tikt pie ierauga, tālāk jau tikai cepšanas vaina! Šo maizi var cept parastā cepeškrāsnī un kēksa formās.

"Delfi" projektu vadītājam Rihardam Janmeram ēst gatavošana ir kaislība. Savā virtuvē viņš izmēģina receptes no visas pasaules, ceļojumos labprāt nošpiko un uz māju atved kādu vietējo recepti vai gatavošanas paņēmienu. Viņš mēdz apmeklēt arī kulināros kursus, vārdu sakot, virtuvē jūtās brīvi un komfortabli. Rihards cep arī maizi, un vēl kādu!

Nesen Rihards piepildīja vienu no saviem sapņiem – gadu dzīvot un strādāt Jaunzēlandē. Par viņa piedzīvoto šajā gadā var lasīt šeit. Viņš arī jaunzēlandiešus iepazīstināja ar Latvijas saldskābmaizi, cepot to Ziemassvētku tirdziņam. Jaunzēlandieši bija sajūsmā par šo maizi, vēl vairāk – vietējie baikeri aicināja Rihardu viņiem pievienoties un būt par maizes cepēju.

Kāda tad ir šī saldskābmaizes recepte? Vai Rihards gatavs ar to dalīties? "Visnotaļ standarta, ko man ieteica kāda pazīstama dāma," Rihards ir pieticīgs. Viņam prieks, ka maizīte garšo, bet nekādu noslēpumu nav. "Sarežģītākais ir tikt pie ierauga. Pat ne sarežģītākais, bet darbietilpīgākais," atklāj Rihards. Ierauga gatavošana aizņem vairākas dienas. Taču kad ieraugs gatavs un maize samīcīta, tad atliek vien atcerēties un paņemt sauju ierauga nākamajai reizei.

1200Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

8 ĒKrudzu milti silts ūdens500 grudzu milti500 gkviešu milti glāzecukurs8 gsāls2 gkoriandrs60 gķirbju sēklas70 gsaulespuķu sēklas (lobītas)5 gķimenes40 glinsēklas0.5 lsilts ūdens

Sagatavošana

1

Gatavojam ieraugu! 4 ēdamkarotes miltu aplej ar siltu ūdeni (apmēram 15 ml, bet liek palēnām) tā, lai veidojas sinepju konsistences putriņa.

2


Patur zem pārtikas plēves siltumā 24 stundas, tad pievieno vēl 2 ēdamkarotes miltus un ūdeni, lai atkal būtu sinepju konsistence.

3

Vēl pēc 24 stundām noņem 1/3 ierauga nost, lai būtu vieta jauniem miltiem, pieber 2 ēdamkarotes miltu. Noņemto ieraugu var sākt raudzēt no jauna vai dot tālāk draugiem, lai tie raudzē.

4

Pēc 12 stundām iemaisa vēl vienu ēdamkaroti miltu, vēl pēc 12 stundām pievieno noslēdzošo ēdamkaroti miltu. Ieraugs nedrīkst pārsniegt 2/3 no trauka, kurā atrodas, jo nepieciešama gaisa piekļuve. 3.–4. dienā sāk parādīties skābuma aromāts un gāzes burbulīši. Ieraugs gatavs darbam! Gatavo ieraugu var likt ledusskapī, bet jāatceras, ka tas lietojams tikai gaišs. Ja parādās brūni pleķi, tad jāmet ārā. Lai atdzīvinātu, nepieciešams nolikt siltā vietā un pievienot karoti miltu pāris stundas pirms cepšanas. Ja necep maizi bieži, tad pēc 10 dienām var atjaunināt ar karoti miltu (un 2–3 ēdamkarotēm silta ūdens).

5

Izsijā miltus, pievieno sāli, cukuru un sēklas. Izmanto apmēram 0,5 l silta ūdens, ko lej klāt, pakāpeniski maisot, līdz veidojas tumīga konsistence – kā debessmanai, tad ņem 2–4 ēdamkarotes ierauga un pievieno mīklai.

6

Visu samaisa un atstāj 12–18 stundas rūgt. Jāliek siltā, tumšā vietā bez caurvēja.

7

Mīklu liek iekšā silikona formā. No formas augšas atstāj brīvus kādu 1,5 cm, jo maize cepšanas laikā vēl rūgs. Cep 200 grādos vienu stundu, bet pēdējās 15 minūtes – 220 grādos.

8

Maizes klaipiņu pēc cepšanas noliek uz metāla restēm, ar ūdeni apslaka un klāj biezu linu drānu pāri, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Tur istabas temperatūrā. Var ietīt arī plastmasas maisiņos un tad sasegt.

Foto: Privātā arhīva foto

Maizi var papildināt ar dažādām garšām, piemēram, ieklāj 1/3 no formas pilnu ar mīklu, un tad var vidū ielikt sagrieztus siera gabaliņus, ķiploku daivas, žāvētus tomātus un citas sastāvdaļas. Pārliek pāri vēl mīklu – un cep gatavu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!