Foto: EPA/LETA
Irānas Futbola federācija pieprasījusi uz 10 spēlēm diskvalificēt ASV valstsvienību, jo ASV Futbola federācijas (USSF) sociālajos kontos Pasaules kausa laikā apzināti ievietots koriģēts Irānas valsts karogs.

Irānas karogā pēc Islāma revolūcijas kopš 1980. gada ir ietverta Irānas emblēma, kas atspoguļo islāma teicienu: "Nav neviena dieva, izņemot Allāhu.". USSF savos sociālajos kontos B grupas kopvērtējumā ievietoja Irānas karogu bez šīs emblēmas, tādējādi paužot atbalstu "Irānas sievietēm, kas cīnās par cilvēka pamattiesībām savā valstī". Šobrīd ieraksti ar šādu Irānas karogu dzēsti no USSF kontiem sociālajos tīklos.

Irānas puses uzskata, ka USSF darbība ir necieņas izrādīšana valstij un zaimošana, tāpēc vērsusies pie FIFA Ētikas komitejas, lai tā sodītu ASV pusi.

"Saskaņā ar FIFA noteikumu 13. pantu jebkurai personai, kas aizskar kādas valsts, personas vai cilvēku grupas cieņu vai neaizskaramību, soda ar diskvalifikāciju uz vismaz 10 spēlēm vai noteiktu laiku, vai jebkuru citu atbilstošu disciplinārsodu," norāda Irānas pārstāvji.


FIFA pagaidām nav komentējusi Irānas iesniegumu, tomēr daudzi futbola eksperti norādījuši, ka ASV diez vai tiks sodīta par šādu rīcību.

Tikmēr Katarā pagaidām par savu drošību nevar būt vairāki līdzjutēji, kas cīnās par tiesībām Irānā. Irānas pirmajās spēlēs tribīnēs bijuši līdzjutēji, kuriem uz krekla redzams sauklis "Sievietes, dzīve, brīvība", tomēr vairāki ar šādiem krekliem nav iekļuvuši stadionā. FIFA publiski nav paziņojusi, vai arī otrdien, kad Irāna grupu turnīra pēdējā spēlē tiksies tieši ar ASV, līdzjutēji ar šādiem krekliem varēs brīvi iekļūt stadionā un pret viņiem netiks vērstas kādas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!