Foto: AP/Scanpix

Pēc Krievijas masīvajiem raķešu uzbrukumiem novembra vidū, lielā daļā Ukrainas ir traucēta elektrības padeve. Liela daļa agresorvalsts raidīto raķešu bija mērķētas pret enerģētikas infrastruktūru. Lai arī Ukraina cītīgi strādā pie padeves atjaunošanas, pilnībā to vēl nav izdevies izdarīt. Kremļa atbalstītāji savos informācijas kanālos par to uzjautrinās, arī publicējot maldinošu informāciju. Pagājušajā nedēļā dezinformācijas kanālos tika izplatīts satelītuzņēmums, kurā var redzēt Eiropas izgaismotās pilsētas naktī. Un šajā kartē Ukraina bija melnā krāsā. Portāls "Delfi" pārbaudīja, ka publicēts satelītuzņēmuma viltojums.

Pagājušajā nedēļā šādu karti vietnē "Twitter" pārpublicēja Oksfordas ārpolitikas pētnieks Samuels Ramani. Viņš skaidroja, ka šis attēls izplatās krievu "Telegram" kanālos. Attēls it kā ir NASA satelītuzņēmums, kurā redzams, kā naktī izgaismotas Eiropas pilsētas. Taču Ukraina šajā attēlā ir pilnīgi melna – tātad tumsā. Taču šis attēls ir viltojums, tā secina portāls "Delfi".

Tiesa, ka pēdējās nedēļās elektrības padeves traucējumus piedzīvo visā Ukrainā. Arī valsts iedzīvotāji sociālajos medijos dalās ar attēliem no dažādām pilsētām, kuras naktī atstātas tumsā. Traucējumi sākās novembra vidū pēc masīva raķešu uzbrukuma no Krievijas. Liela daļa raķešu bija mērķētas pret enerģētikas infrastruktūru. Taču nav tā, ka Ukraina palikusi pilnīgā tumsā un elektrības nav nekur.

Viltotais attēls dezinformācijas kanālos populārs kļuva pagājušajā nedēļā. Pirmkārt, jau vizuāli var pamanīt dažas nesakritības. Nevienā brīdī nav ziņots, ka bez elektrības palikusi pilnīgi visa valsts, taču šajā attēlā gaisma beidzas pie Ukrainas robežas. Valsts kontūra attēlā redzama ļoti precīzi, teju kā uzlika oriģinālajam attēlam virsū. Ja skatās vērīgāk, var pamanīt arī to, ka tonis, kādā iekrāsota Ukraina, nedaudz atšķiras no toņa, kurā ir citu valstu neizgaismotie reģioni.

Otrkārt, NASA "Worldview" rīks ir visiem brīvi pieejams internetā. Tā arī portāls "Delfi" pārbaudīja, kā no satelīta augstuma izskatījās Ukraina 23. novembrī.

Šajā attēlā redzama lielākā daļa Eiropas. Labajā pusē augšējā stūrī gaiši izgaismotā ir Maskava. Bet mazliet zem viduslīnijas ir Melnā jūra. Virs tās redzama Ukraina. Lai arī kopumā tā ir tumšāka nekā citas valstis, tāpat redzams, ka vairākās pilsētās ir apgaismojums.

Šeit tas pats attēls no 23. novembra, pietuvināts. Kartē blāvi iezīmējas gan Kijiva, gan citas pilsētas.

Kopumā secinām, ka izplatīta maldinoša informācija par patieso situāciju pagājušajā nedēļā Ukrainā. Lai arī kopumā valstī joprojām ir lielas problēmas ar elektrības padevi, pilnīga tumsa nav iestājusies nevienā brīdī.

Ukraina cītīgi strādā pie elektroenerģijas apgādes atjaunošanas visā valstī, taču ar problēmām vēl būs jārēķinās. Tā šodien apgalvoja Kijivas mērs Vitālijs Kličko. Viņš skaidroja, ka elektrības atslēgumi varētu turpināties līdz pat pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!