Foto: AFP/Scanpix/LETA/Vida Press
30. novembrī Japānas kroņprincis Akišimo atzīmē savu 57. dzimšanas dienu un notikumam par godu publiskotas ģimenes oficiālās fotogrāfijas. Tajās vairs nav redzama princese Mako, kura sekoja savai sirdsbalsij, apprecējās ar puisi no tautas un atteicās no karaliskajiem tituliem.

Akišimo jubilejai par godu Japāna publiskojusi četrus karaliskās ģimenes fotoattēlus no pastaigas pa pils dārzu, taču tajos nav redzama viņa vecākā meita Mako Komuro (31).

Ģimenes fotosesijā pozēja pats Akišimo (57), viņa kundze kroņprincese Kiko (56), meita Kako (27) un dēls Hisahito (16). Mako pārcēlusies uz Ņujorku un ģimenes kopbildēs vairs nav redzama.
Foto: AFP/Scanpix/LETA

No karaliskās ģimenes "izstājusies" princese nu strādā Ņujorkas mākslas muzejā, kur savus pienākumus veic bez algas – kā brīvprātīgā. Šobrīd viņa rosās pie Āzijas mākslas kolekcijas, palīdzot izveidot izstādi, ziņo "Japan times".

Mako atteicās no karaliskajiem tituliem un pienākumiem, lai varētu precēties ar "vienkāršo" cilvēku no tautas – viņas mīlestību kopš studiju gadiem. Novembra sākumā kļuva zināms, ka viņas vīrs Kei Komuro ar trešo piegājienu nokārtojis advokatūras eksāmenu, lai varētu strādāt Ņujorkā. Līdz šim viņš bija jurists.

Pāris dzīvo nelielā dzīvoklī desmit minūšu braucienā no Mako darbavietas. Lai gan dzīvoklis skaitās luksusa segmentā, tam ir tikai viena guļamistaba.

Aizejot no karaliskās ģimenes, Mako atteicās no kompensācijas apmēram 1,13 miljonu ASV dolāru apjomā, kas paredzēta gadījumos, ja sieviete pamet savus karaliskos pienākumus.

Saskaņā ar Japānas likumiem, apprecoties ar "parasto cilvēku" imperatora ģimenes sievietes zaudē savu karalisko statusu. Šie likumi gan neattiecas uz augstdzimušajiem vīriešiem – viņi drīkst precēt sievietes no tautas.

Mako lēmums precēties ar Komuro nozīmē, ka viņa vairs netiek uzskatīta par princesi. Gadījumā, ja Mako laidīs pasaulē dēlus, neviens no tiem nebūs karaliskās pēctecības rindā uz Japānas imperatora troni.

Pašreizējais kroņprincis Akišimo ir imperatora Naruhimo jaunākais brālis un pirmais rindā uz troni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!