Foto: Shutterstock
Decembris smaržo pēc piparkūkām, mandarīniem, karstvīnā peldošām krustnagliņām un siltuma. Šomēnes domājam gan par sildošām receptēm, kas piepildītu mājinieku punčus, gan arī par to, ko celt galdā gada brīnumainākajos svētkos. Kādi ir mūsu gastronomiskie plāni decembrim?

Pēdējo reizi sev, tuvākajam kolēģu lokam un jums, mīļie "Tasty" lasītāji, jautājumu – ko ēdīsim šomēnes? – uzdevu 2019. gada pavasarī. Šķiet, ka šī gada decembris ir īstais brīdis, kad to pajautāt no jauna, jo nevienā citā gada laikā ar ēst gatavošanas plānošanu neaizraujamies tik centīgi kā tad, kad plānota ciemošanās un sēšanās pie kopīga galda vairāku dienu garumā.

Šomēnes noteikti līdz Ziemassvētku vakaram mājās jāizcep pašiem savas piparkūkas kaut vienreiz. Tā, lai bērniem prieks un var nebēdnīgi izdekorēt ar pūdercukura glazūru lielās piparkūku sirdis. Mājinieki to vēl nezina, un labi, ka bērni tik mazi un gatavi pārsteigumiem, – mūsmājās šomēnes smaržos karstas kanēļmaizītes ar bagātīgu krēmsiera krēmu. Tāpat noteikti jāpagatavo kāds deserts ar kafijas vai olu liķiera garšu.

Bet saldumos vien nevar dzīvot! Kad aiz loga plosās ziemeļvējš, tā vien gribas sasildīties ar ko kreptīgu. Dikti mīlam zupas, jo sastāvdaļām bagātākas, jo labāk, tāpēc noteikti taps kāds soļankas, biešu pupiņu zupas vai skābu kāpostu zupas katls. Īsta zupa ir tāda, kurā karote stāv, nevis grimst!

Domājot par svētku galdu (jo tā plānošanu tik tiešām nevar atlikt uz pēdējo brīdi), jau tagad zinu, ka šogad centīšos uzburt šokolādes ruleti "Ziemassvētku pagale". Tāpat neiztikt bez milzu rasola bļodas, ko gada nogalē gatavot otrreiz, štovētiem kāpostiem un kāda interesantā veidā pagatavota kartupeļa. Ziemassvētku vakarā mūsu ģimenē ir tradīcija pēc paēšanas iziet garā pastaigā pa pilsētu, lai apskatītu svētku rotājumus un logos degošās, skaistās gaismiņas. Bērni jau zina, ka tikmēr mājās būs paviesojies salavecītis un zem eglītes palicis dāvanas (vecītim dikti patīk klusums). Un pēc šīs garās pastaigas un dāvanu atsaiņošanas noteikti gribēsies sasildīties, tāpēc šo darbiņu paveiks kāds balzama sildošais dzēriens vecākiem. Bērni lai mielojas ar karsto šokolādi.

Nikolai Šakalei, "Delfi" žurnālu redakcijas žurnālistei ar decembri asociējas nevis ierastais karstvīns un piparkūkas, bet gan sentimentāls ģimenes gardums: "Visvairāk man decembris garšo pēc omītes žāvētiem āboliem. Kopš es sevi atminos, tā atminos arī to, ka decembra laikā visiem ierastajiem našķiem (čipsiem, končām, cepumiem) bija liegums, jo kā uzkodas pie filmu skatīšanās bija žāvētie āboli. Un jau tagad pirkstu galiņi smaržo pēc tiem – tāda svaiga, skābena, salda, ļoti patīkama smarža. Mmmm, kad iemet mutē, tad tie paliek valgani, dodot savu aromātiskumu. Darbs, protams, milzīgs, bet, kā ome saka, ābolus postā nekad nevar aizlaist. Visus jāizgriež, jāsamizo un jāžāvē – lielām, lielām kulēm." Savu ābolu sainīti Nikola no omes jau saņēmusi un tas pacietīgi gaida, kad tiks atvērts.

Nav pārsteigums, ka ziemas mēnešos daudzās mājās ēst gatavošana ir siltāka, to apliecina arī "Delfi" žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa: "Mūsmājās decembris ir cepeškrāsns laiks – bieži vien tiek darbināta, gan piparkūkām, gan cepešiem un sacepumiem. Bet pati galvenā garša ir buberts Ziemassvētku vakarā – ik gadu to gatavojam, jo garšo Ziemassvētku vecītim! Kamēr baudām svētku vakariņas, buberts dzesējas pie ārdurvīm, bērni ik pa laikam skrien pārbaudīt – vai vecītis nav nogaršojis! Jo, ja viņam garšos, tad dāvanu būs daudz, bet, ja tāds švakāks savārījies, tad arī maiss plānāks. Tā nu ir sagadījies!"


"Tūrisma Gids" redaktorei Agnesei Ģērmanei decembris un svētku laiks, pirmkārt, asociējas ar krustnagliņu un tikko no krāsns izņemtu sviesta cepumu garšu, bet tā īstā garša ir cita, mammas radīta: "Viņas īpašās gaļas bumbiņas, ko pasniedz ar apelsīnu sulā sautētiem kāpostiem un saldkrējuma-sīpolu mērci. Šis ēdiens ir mani Ziemassvētki, un nevaru iedomāties svētku galdu bez tā. Līdzīgi ir ar manis pašas gatavoto olu liķieri (tradīcija jau apmēram piecu gadu garumā) – jau pusotru nedēļu pirms svētkiem gatavoju lielo katlu ar to, leju stikla pudelēs, nostāvinu pāris dienas ledusskapī un tad dāvāju citiem un atstāju pašiem." Šis var kalpot arī par iedvesmu jums – pagatavot pašiem savu olu liķieri decembrī!

"Decembra garšas – protams, ka visvairāk ar svētkiem saistītās. Triviālie mandarīni un mīkstās piparkūkas, kas atmiņās cieši saistās ar bērnību, sniegu, kurā katra pārsliņa mirdz laternas gaismā, ar egles un vaska sveču smaržu un dzirkstošām brīnumsvecēm. Tad vēl ir ingvera tēja ar citronu un medu, kad nosalušās rokas pieliec pie siltās krūzes un tad ar baudu dzer silto dzērienu. Vēl – marcipāns, olu liķieris un cūkgaļas cepetis, kuram kraukšķīga, kvadrātiņos sagriezta ādiņa, kura vienmēr tiek man, jo neviens cits to neēd!" par savu decembra garšu stāsta portāla "Cālis" foruma moderatore Zane Stroda.

Skat, cik daudz ideju, kā decembri padarīt garšīgu un neaizmirstamu. Un ko šomēnes gatavosiet jūs?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!