Foto: Publicitātes foto
Baltijas Ilgtspējas un inovāciju foruma noslēguma pasākumā paziņoti šī gada Baltijas Ilgtspējas balvas uzvarētāji.

Starp tiem arī Latvijas uzņēmumi "Aerones" un "Eco Bus". No vairāk nekā 240 saņemtajiem pieteikumiem un 29 atlasītajiem finālistiem starptautiska žūrija izvēlējās astoņus uzvarētājus, kas Baltijā uzrādījuši īpaši augstus sasniegumus ilgtpējas inovāciju jomā.

Baltijas Ilgtspējas inovāciju balva ir apbalvojums, ko saņem Baltijas ilgtspējas inovāciju līderi – uzņēmumi, organizācijas, jaunuzņēmumi un privātpersonas, kas ar saviem sasniegumiem ilgtspējas jomā iedvesmo citus. Baltijas Ilgstpējas balvu jo otro gadu rīko inovāciju vadības uzņēmums "Helve" sadarbībā ar vadošo partneri "Rimi Baltic". Šogad balvai bija iespējams pieteikties astoņās kategorijās – "Ietekme uz vidi" apakškategorijās "Atjaunojamā enerģija", "Resursu atkārtota izmantošana", "Mobilitāte", "Ilgtspējīgas piegādes ķēdes" un "Sociālās iniciatīvas", kategorijā "Zaļās inovācijas" uzņēmumiem un jaunuzņēmumiem, kā arī kategorijā "Pārmaiņu vēstneši", kurā tika vērtēti individuālie sasniegumi. Iesniegtos pieteikumus izvērtēja starptautiska žūrija balstoties uz stratēģiskā partnera EY Baltic izstrādāto metodoloģiju.

"Saņemto pieteikumu daudzveidība liecina par to, ka sabiedrībā kopumā ir uzlabojusies izpratne par ilgtspējas jēdzienu. Mēs vairs nerunājam tikai par atbildību pret vidi, bet sākam aptvert visu jomu, tostarp arī sociālos un labas pārvaldības aspektus. Baltijas Ilgtspējas balvas apbalvošanas ceremonijā mēs godinām šī integrētā skatījuma līderus, kas ir kā piemērs mums visiem, vienlaikus veicinot vērtīgas diskusijas un labākās prakses apmaiņu starp jomas ekspertiem un uzņēmumu vadītājiem", stāsta "Rimi Baltic" korporatīvās atbildības un komunikācijas direktore Zanda Šadre.

Šogad īpašs pārsteigums bija Latvijas jaunuzņēmums "Aerones", kas saņēma balvu divās dažādās kategorijās – "Zaļās inovācijas" kategorijā jaunuzņēmumiem un "Ietekme uz vidi" apakškategorijā "Atjaunojamā enerģija". Augstu novērtēts tika "Aerones" izstrādātais un ražotais robotizētais risinājums vēja turbīnu attālinātai pārbaudei, apkopei un remontam, kas ir daudz efektīvāks, kā līdzšinējās tradicionālās metodes. Savukārt balvu "Ietekme uz vidi" apakškategorijā "Ilgtspējīgas pilsētas un mobilitāte" saņēma Latvijas uzņēmums "Eco Bus", kas izstrādājis tehnoloģiju dīzeļautobusu pārejai uz elektriskajiem autobusiem. "Eco Bus" izstrādātais risinājums sniedz iespēju padarīt transportlīdzekļus videi draudzīgākus, reizē ietaupot izmaksas. Autobusu parka modernizācija ļautu samazināt CO2 emisijas par 49,79 tonnām gadā.

Uzvarētājus kategorijās "Ietekme uz vidi" un "Zaļās inovācijas" noteica žūrijas balsojums, savukārt kategorijā "Pārmaiņu vēstneši" balvas saņēmēji tika noteikti pēc sabiedrības balsojuma, kas vienlaikus notika visās trīs Baltijas valstīs tiešsaistē un arī pasākuma laikā. Šogad par Latvijas iedvesmojošāko ilgtspējas līderi tika izvēlēts Daniels Trukšāns, kas ir Ekoskolu programmas vadītājs Latvijā. Daniels pēdējos 12 gadus veltījis, lai veicinātu vides un ilgtspējas izglītības iekļaušanu skolu programmās.

"Jaunā aprites ekonomika balstās uz ilgtspējīgiem risinājumiem starp ilgstpējīgi domājošiem un darošiem dalībniekiem, kur zaļmaldināšanai (greenwashing) un zaļfantazēšanai (greenwishing) nav vietas. Tāpēc balvas uzvarētāji tika noteikti izvērtējot tieši ilgtspējīgas stratēģijas ietekmi uz kopējo ilgstpējas ekosistēmu. Ceru, ka šis pasākums dos pozitīvus piemērus tam, kas ilgstpējas jomā ir iespējams jau šodien, šeit un tagad, un tādejādi iedvesmos pārmaiņām arī citus uzņēmumus," komentē žūrijas loceklis un metodoloģijas izstrādātājs Jānis Kauliņš, "EY" partneris Baltijas valstīs, Klimata pārmaiņu un ilgtspējības pakalpojuma vadītājs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!