Foto: F64

Šī gada 1. decembrī aizsaulē devies pazīstamais dziesminieks Haralds Sīmanis. Par to "Facebook" pavēstījis mūziķis Andris Grunte, ar kuru Sīmanis bieži muzicēja kopā.

Haralds Sīmanis (1951-2022) pēc profesijas jumiķis, ir publikas mīlēts un populārs latviešu dziesminieks, ērģelnieks un ģitārists, kurš plašu atpazīstamību ieguva 80. gadu sākumā ar dziesmu "Ezers", uzstājoties "Mikrofona aptaujas 80" noslēguma koncertā.

Sīmanis nācis no Cēsīm, muzikālo izglītību nav ieguvis, bet ģitāru un ērģeļu spēli apguvis pašmācības ceļā. 80. gadu sākumā Sīmanis darbojies gan Filharmonijas kolektīvos "Tip Top" un "Lāčplēsis", gan iesaistījies Arvīda Ulmes "Pieminekļu aizsardzības centra" darbībā, no kā vēlāk izveidojās Vides aizsardzības klubs, kam bija nozīmīga loma Atmodas procesos.

Tomēr visvairāk Sīmanis zināms ar savu individuālo muzicēšanu, ģitārspēli un ne ar vienu citu nesajaucamo vokālu un dziedāšanas manieri. Bieži uzstājies baznīcās, kur ne tikai spēlējis ģitāru, bet arī ērģeles. Komponists Marģers Zariņš Haraldu Sīmani savulaik nodēvējis par vienu no savdabīgākajiem Latvijas talantiem – tīrradni.

Pēdējos gados Sīmanis bieži muzicēja kopā ar mūziķiem Ilzi Grunti, Andri Grunti un Antu Eņģeli. Sadarbojies arī ar Ievu Akurāteri un citiem mūziķiem.

Kopš 90. gadiem ir iznākuši septiņi Haralda Sīmaņa albumi, no tiem jaunākais – "Pa apli" – iznāca 2021. gadā, kad mūziķis svinēja 70. jubileju. Par godu apaļajai dzimšanas dienai iznāca arī Gunas Rukšānes sarakstīta grāmata "Haralds Sīmanis. Dziesminieks" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!