Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmā lēdija publiski ir atklājusi vērienīgos svētku rotājumus Baltajā namā. Atbilstoši tēmai "Mēs tautai" ("We The People") – Konstitūcijas pirmajai rindai – katra telpa izrotāta ar svētku akcentiem, kas atspoguļo daudzveidīgās valsts kopīgās tradīcijas. "Mūsu valstij, pošoties svētkiem, tradīcijas, protams, var atšķirties, taču mūsu kopīgās amerikāņu vērtības pastāv gadu pēc gada," aicinājuma vēstulē rakstīja Amerikas prezidents un pirmā lēdija.

2022. gada aicinājuma vēstulē prezidents un pirmā lēdija izvērsa šo tēmu, rakstot: "Šogad svētkos Baltajā namā mēs ceram iemiesot garu, kas iemiesojas pašā Amerikas idejā: "Mēs tautai". Apmeklējuma laikā cauri telpām, ko piepilda vēsture, svētku dekorācijas, spoguļu rotājumi un starojošas gaismas, mēs ceram, ka jūs jutīsieties kā mājās un atradīsiet sevi lielajā Amerikas stāstā."

Katra Baltā nama istaba ir izrotāta atbilstoši šī gada tēmai, kas Baltā nama skaidrojumā ir paredzēta, lai simbolizētu "to, kas mūs saved kopā svētku laikā un visa gada garumā".

Šogad Baltā nama izgreznošanai tika izmantotas 77 eglītes un 25 vainagi, kā arī 83 tūkstoši lampiņu virtenēs. Vairāk nekā 150 brīvprātīgo no visas valsts nedēļu palīdzēja rotāt Baltā nama iekšpusi un ārpusi, lai radītu īstu ziemas brīnumzemi. Baltajā namā ir arī savs piparkūku Baltais nams.

Dekorācijās ievītas arī dažas Baidenu ģimenes tradīcijas. Uz kamīna tika piekārtas Ziemassvētku zeķes visiem Baidenu ģimenes locekļiem (tā ir pirmās lēdijas vecmāmiņas tradīcija). Netika aizmirsti arī četrkājainie ģimenes pārstāvji – sava svētku zeķīte ir pat sunim un kaķim.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Katrai telpai šī gada tēmā ir sava nozīme. Piemēram, Austrumu istaba ir vērsta uz dabu un atpūtu, izceļot nacionālos dārgumus. Tajā iekļauti četru nacionālo parku attēlojumi. Zaļajā istabā visu veidu zvani atgādina par mūzikas dziedinošo un vienojošo spēku. Sarkanā istaba atspoguļo, ka gan prieka, gan bēdu brīžos ticība var izgaismot ceļu. Telpa ir pilna ar sveču torņiem un, kā jau tradīcija kopš 1975. gada, dekorācijās tiek izmantotas svaigas dzērvenes. Telpā ir arī orhidejas, Džilas Baidenas mīļākie ziedi.

Zilajā zālē no grīdas līdz griestiem sniedzas galvenā Baltā nama 5,63 metrus augstā Ziemassvētku egle.

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Zelta zvaigžņu koki godina un atceras tos, kas atdeva dzīvību par mūsu valsti, un ģimenes, kas nes savu mantojumu," viņa sacīja. "Bibliotēkā mēs svinam to, kā stāsti, ar kuriem dalāmies, tuvina mūs, mūsu vēsturi un pasauli ap mums. Savukārt Ķīnas istabā mēs atceramies ģimenes tradīcijas un smieklu pilnas vakariņas." Piemēram, uz kamīna un eglītēs ir ar roku rakstītas receptes, ko sagatavojuši brīvprātīgie, kuri palīdzēja izrotāt Balto namu svētkos. Centrā ir divas Džilas Baidenas ģimenes kartītes.

Visi zina spīdīgos stikla spoguļbumbu rotājumus, ko var atrast jebkurā lielveikalā, taču šogad pirmā lēdija Džila Baidena Baltā nama lielā foajē kokos piekāra īstus spoguļus. Apļveida spoguļi. Kvadrātveida spoguļi. Pieliecies, un tava seja būs skaidra kā diena. "Visās šajās zālēs, sākot no mirdzošajiem zvaniem līdz spoguļattēlu rotājumiem Lielajā foajē aiz manis, jūs redzēsiet savu atspulgu — atgādinājumu un lūgumu ieraudzīt sevi šajā mājā," sacīja Baidena. "Un mēs esam pateicīgi, ka varam uzņemt amerikāņus mājās."

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Džilai Baidenai bijis ļoti svarīgi, lai Baltā nama dekorācijas būtu par pieņemamu cenu un spētu iedvesmot ikvienu līdzīgā veidā izrotāt savu māju. Tieši tāpēc daudzi Baltā nama dekorāciju elementi šogad ir izgatavoti ar rokām jeb DIY (dari pats) stilā, lai apmeklētāji varētu labi apskatīt tapušo dekoru un, ja vēlas, to radītu arī savās mājās.

Baltais nams šajā brīvdienu sezonā plāno uzņemt aptuveni 50 000 apmeklētāju – daži apmeklēs ekskursijas, citi apmeklēs vairāk nekā 20 plānotās svētku pieņemšanas, kas notiks pirmo reizi kopš pandēmijas.

Kā Džila Baidena pagājušajā gadā iekārtoja Balto namu, vari apskatīt šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!