Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Japānas futbola izlase ceturtdien Pasaules kausa izcīņā pieveica arī Spānijas valstsvienību, kas ļāva negaidīti uzvarēt E apakšgrupā. Japāņu panākums nozīmēja to, ka Vācijas valstsvienībai nepietika ar uzvaru pār Kostariku.

E grupas trešās kārtas spēlē Japāna ar rezultātu 2:1 (0:1) pārspēja Spāniju, abus vārtus gūstot trīs minūšu laikā, bet Vācija atspēlējās un ar 4:2 (1:0) pieveica Kostariku.

E grupā Japānas izlase ierindojās pirmajā vietā ar sešiem punktiem, bet Spānija ierindojās otrajā vietā ar četriem punktiem. Četri punkti bija arī Vācijai, taču tai bija sliktāka gūto un zaudēto vārtu attiecība. Savukārt Kostarika turnīru noslēdza ar trīs punktiem.

Spānijas izlase spēli sāka ļoti droši un izcēlās ar milzīgu pārsvaru bumbas kontrolē. Jau spēles 11. minūtē spāņi pārņēma spēles vadību, kad pēc Sezara Aspiliketas piespēles precīzi ar galvu no tuvas distances sita Alvaro Morata, kuram tas bija trešais vārtu guvums trīs spēlēs. Mačs arī turpinājumā ritēja ar Spānijas pārsvaru, bet Japāna ļoti reti tika pie bumbas un pie uzbrukuma iespējas izveidot nevarēja.

Viss mainījās otrā puslaika sākumā, kad spāņu pārāk lielā pārliecība viņiem dārgi maksāja. Spānijas futbolisti pārdroši saspēlējās pie saviem vārtiem ar vārtsargu Unai Simonu, kurš sev sagādāja pārāk sarežģītu situāciju, un viņam neizdevās precīzi piespēlēt komandas biedram. Ritsu Doans bumbu ieguva savā rīcībā un izdarīja skaistu tālsitienu. Simons bumbu skāra, bet atvairīt nespēja. Trīs minūtes vēlāk Japānas uzbrukumu iesāka vārtsargs, bet turpinājumā no labās malas Piespēli gar vārtiem saņēma Kaoru Mitoma, kurš knapi noturēja bumbu spēlē un piespēlēja atpakaļ uz vārtu priekšu. Ao Tanaka bumbu saņēma un raidīja to vārtos. Video tiesneši izvērtēja šo epizodi un vārtu guvumu ieskaitīja.

Spānija pēc tam atkal pārliecinoši kontrolēja bumbu, bet šajā laikā nespēja regulāri apdraudēt vārtus. Dani Olmo bija labākajā pozīcijā gūt vārtus, bet japāņu vārtsargs Šuiči Gonda glāba savu komandu.

Spēle rezultāts vairs nemainījās, un Spānija uz savas ādas arī izjuta Japānas atspēlēšanos, gluži kā vācieši grupu turnīra pirmajā kārtā.

Vācieši savu maču ar Kostariku sāka ļoti apņēmīgi, vērpa uzbrukumu pēc uzbrukuma, kas vainagojās panākumiem jau 10. minūtē – pēc Davida Rauma piespēles lieliskā pozīcijā nonāca Seržs Gnabrī, kurš atklāja rezultātu. Kaut arī Vācija turpināja uzbrukt, rezultatīvi sitieni nesekoja, turklāt Kostarika izlīdzināja cīņas gaitu. Cerot, ka Japāna neuzvarēt Spāniju, vācieši palēnināja savus apgriezienus, par ko bija spiesti dārgi samaksāt. Kostarika lēnām pārņēma kontroli pār spēli un veidoja uzbrukumus, taču 59. minūtē vārtsargam Manuelam Noeieram izdevās atvairīt draudīgu sitienu, bet pirmais pie atlēkušās bumbas bija Jeltsins Teheda, kurš panāca 1:1. Savukārt pēc 11 minūtēm Dienvidamerikas izlase jau izvirzījās vadībā – tās futbolisti ļoti centīgi nocīnījās pie vāciešu vārtiem, un bumba pēc centrējuma ielidoja vārtos pēc Huana Vargasa sitiena ar galvu.

Vācija bija šokā, taču ātri panāca neizšķirtu, kad 72. minūtē pēc cīņas vārtu priekšā golu iesita uz maiņu nākušais Kai Havercs. Pamatlaika izskaņā laukumā ritēja azartisks un atklāts futbols, īpaši izdaiļojot Vācijas vājo aizsardzību. Tomēr vismaz pie uzvaras vācieši tika – 85. minūtē savus otros vārtus ātrā uzbrukumā iesita Havercs, bet četras minūtes vēlāk pie vārtu guvuma tika Niklass Fulkrugs, kaut gan sākotnēji aizmugures dēļ guvumu neieskatīja.

Tomēr pēc Japānas uzvaras pār Spāniju vāciešu izredzes bija zudušas, jo, lai cerētu par "play-off", vajadzēja iesist vēl vismaz trīs vārtus.

Vācijas izlase Pasaules kausa finālturnīrā nav izkļuvusi jau otro reizi pēc kārtas.

Šī spēle bija vēsturiska, jo pirmo reizi to pilnībā tiesāja sievietes. Galvenā tiesnese bija francūziete Stefānija Frapāra.

Portāls "Delfi" piedāvāja abu maču teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!