Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas piedāvājums nosūtīt Polijai raķešu sistēmas "Patriot" joprojām ir spēkā, ceturtdien apliecināja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Mūsu piedāvājums Polijai joprojām ir spēkā nemainīgs. Mēs esam gatavi stiprināt Polijas drošību, izvietojot tur "patriotus"," sacīja Šolcs, runājot līdzās NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

Berlīne piedāvājusi izvietot sistēmas "Patriot" Polijā, lai uzlabotu Polijas pretgaisa aizsardzību pēc tam, kad 15.novembrī Polijas Pševodovas ciemā sešus kilometrus no Ukrainas robežas nokrita un eksplodēja nomaldījusies Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķete, kas bija raidīta pret Krievijas raķeti.

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks 23.novembrī tviterī paziņoja, ka ir nosūtījis Berlīnei ierosinājumu izvietot Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" Ukrainā, ņemot vērā jaunos Krievijas raķešu uzbrukumus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai.

Citas NATO valstis izturas atturīgi pret šāda soļa apstiprināšanu, bažījoties, ka Krievija to varētu uzskatīt par eskalāciju.

Sistēmas "Patriot" ir daļa no NATO integrētajām pretgaisa aizsardzības sistēmām un iecerētas izmantošanai NATO teritorijā.

Lai tās izvietotu valstī ārpus NATO, būtu nepieciešamas sarunas ar citām alianses valstīm.

Stoltenbergs sacīja, ka NATO turpinās sarunas par sistēmu "Patriot" nodrošināšanu Ukrainai, vienlaikus uzsverot, ka šim jautājumam nevajadzētu aizēnot nepieciešamību nodrošināt Ukrainai vairāk pretgaisa aizsardzības ieroču.

"Ir nepieciešama munīcija jau esošajām sistēmām, ir nepieciešamas rezerves daļas un tehniskā apkope," sacīja alianses vadītājs.

Stoltenbergs arī aicināja turpināt atbalstu Ukrainai un to palielināt.

"Mēs nedrīkstam Krieviju novērtēt par zemu. Krievijas raķetes un lidroboti turpina gāzties uz Ukrainas pilsētām, mierīgajiem iedzīvotājiem un kritisko infrastruktūru, ziemai sākoties, radot neizmērojamas cilvēciskās ciešanas."

"Nevar būt paliekoša miera, ja agresors uzvar. Ja apspiešana un autokrātija gūst uzvaru pār brīvību un demokrātiju. Tāpēc labākais veids, kā atbalstīt mieru, ir atbalstīt Ukrainu," norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!