Foto: Publicitātes foto

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Krievijas televīzijai "TV Rain" piemērojusi 10 000 eiro sodu par okupētās Krimas iezīmēšanu Krievijas sastāvā un Krievijas armijas nosaukšanu par "mūsu armiju," tā sociālajā medijā "Twitter" vēsta padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš norāda, ka šis ir otrs būtiskais "TV Rain" pārkāpums, un par trīs šādiem pārkāpumiem NEPLP var anulēt apraides atļauju.

""TV Rain" ir jāciena un jāievēro Latvijas likumi. NEPLP turpmākā rīcība būs tiesiska un atbilstoša Latvijas likumiem," tā tviterī raksta Āboliņš.


Tāpat Āboliņš norāda, ka ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta arī par aicinājumu palīdzēt Krievijas armijai.

1. decembrī raidījumā "Te un tagad" ("Здесь и сейчаc") izskanēja aicinājums sniegt informāciju par mobilizēto Krievijas armijas karavīru dienestu frontē.

Kā vēsta LETA, "Doždj" galvenais redaktors Tihons Dzjadko vietnē "Twitter" gan skaidro, ka televīzijas kanāls nenodarbojas ar palīdzību Krievijas armijai, un raidījuma vadītāja neveikli izteicies un ticis pārprasts. Aicinājums bijis domāts, lai vāktu informāciju par Krievijas valsts varas un armijas noziegumiem, nevis sniegtu palīdzību pašai armijai.

Ņemot vērā, ka skatītāji pārpratuši šo frāzi, Dzjadko sola to dzēst no raidījuma atkārtojumiem.

Žurnāliste Jekaterina Kotrikadze piektdien raidījumā "Zģes i seičas" pavēstīja, ka "Doždj" nolēmis pārtraukt sadarbību ar Alekseju Korosteļevu, kurš ceturtdien vadīja raidījumu un izteicās par atbalsta sniegšanu Krievijas armijai.

Portāls "Delfi" jau šī gada augusta sākumā vēstīja, ka NEPLP ir izsniegusi apraides atļauju Krievijas televīzijai "TV Rain", kas darbojas likumu ietvarā.

Savukārt Valsts drošības dienests jau vasarā brīdinājis, ka Krievija gadiem ilgi īstenojusi mērķtiecīgus un sistemātiskus pasākumus informatīvās telpas un mediju darbības ietekmēšanai atbilstoši savām interesēm, līdz ar to pastāv risks, ka atsevišķu mediju un žurnālistu veidotajā saturā varētu tikt iekļauti pret rietumvalstīm, tajā skaitā Latviju, vērsti vēstījumi.

Par šiem riskiem dienests informējis gan amatpersonas, gan citas atbildīgās iestādes.

NEPLP jeb Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ir institūcija, kas Latvijā pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padomes galvenie uzdevumi ir uzraudzīt, lai plašsaziņas līdzekļu darbībā tiktu ievērota Latvijas Republikas Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!