Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) piektdien, 2. decembrī, ir uzsācis pārbaudi saistībā ar Latvijā reģistrētā televīzijas kanāla “TV Rain” ziņu raidījumā paustiem izteikumiem, kas rada aizdomas par šī televīzijas kanāla sniegtu palīdzību Krievijas okupācijas spēku karavīriem, informē dienestā.

Izteikumi konstatēti šā gada 1. decembrī televīzijas kanālā "TV Rain" demonstrētajā ziņu raidījumā "Šeit un tagad". Raidījuma laikā tā vadītājs aicina skatītājus sniegt informāciju par mobilizēto Krievijas pilsoņu apstākļiem frontē un pauž cerību, ka televīzijas kanāls daudziem Krievijas karavīriem jau spējis palīdzēt "ar aprīkojumu un elementāru ērtību nodrošināšanu".

VDD brīdina, ka, ņemot vērā Krievijas okupācijas spēku veiktos noziegumus pret Ukrainu un tās tautu, nekāda veida atbalsta sniegšana agresorvalstij Krievijai nav pieļaujama.

VDD atgādina, ka par jebkādā veidā iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas tiešu vai netiešu vākšanu vai nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība ir vērsta pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, ir paredzēta kriminālatbildība (Krimināllikuma 77.2 pants).

VDD jau vairākkārt ir brīdinājis par lēmumu pieņemšanu atbildīgās institūcijas un amatpersonas, ka Krievijas tā dēvēto neatkarīgo mediju darbības pārcelšana uz Latviju ir saistīta ar dažādiem riskiem. Pirmkārt, no agresorvalsts ieceļojušie mediju pārstāvji rada izlūkošanas riskus.

Tā kā šie mediju uzņēmumi un žurnālisti ilgstoši ir strādājuši agresorvalstī, nav izslēdzamas atsevišķu Latvijā darbību uzsākušo mediju vai to pārstāvju saites ar Krievijas specdienestiem. Tāpat iespējama pastiprināta Krievijas specdienestu interese par emigrējušo mediju darbībām Latvijā, brīdina dienests.

Tāpat Krievijas mediju pārstāvju darbība Latvijā ir saistīta ar riskiem Latvijas informatīvās telpas drošībai. Krievija gadiem ilgi ir īstenojusi mērķtiecīgus un sistemātiskus pasākumus sabiedriskās domas ietekmēšanai atbilstoši Krievijas interesēm, līdz ar to pastāv risks, ka atsevišķu mediju veidotajā saturā var tikt iekļauti pret Rietumvalstīm, tajā skaitā Latviju, vērsti vēstījumi.

Jau ziņots, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir piemērojusi 10 000 eiro lielu sodu "TV Rain", kā arī par 1. decembra raidījumu sākusi administratīvā pārkāpuma procesu.

Savukārt kanāls paziņojis, ka sadarbība ar raidījuma vadītāju, kurš izteicās par atbalsta sniegšanu Krievijas armijai, ir pārtraukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!